18.8 C
Скопје
16. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
.МАКЕДОНИЈА

Битиќи: Да избереме за Македонија која ќе напредува кон единството во различностите

Интегрелно ви го пренесуваме обраќањето до јавноста по повод Велгиден на Фатмир Битиќи, потпретседател на СДСМ и ко-носител на листата на кандидати за пратеници на Коалицијата за европска иднина во Изборна единица 2:

За голем дел од нашите сограѓани и сограѓанки денешниот ден е многу важен за нивните верски и духовни убедувања.

Нашето општество е исткаено со различни традиции, верувања и истории. Оваа различност е нашата сила, мозаик што ја збогатува нашата мулти-културност, нашите перспективи, нашата заедничка судбина.

Кога веруваме едни во други, ги ткаеме овие нишки УШТЕ поцврсто, создаваме енергична целина – ја создаваме нашата Македонија која напредува кон единството во различностите.

Вложуваме во соживот – деликатниот танц на различни идентитети. Нашата посветеност на дијалог, разбирање и почитување е непоколеблива. Ние ја отфрламе политиката на поделба, знаејќи дека нашата иднина лежи во мостови, а не во ѕидови.

Ние се залагаме за мир – кој не е само отсуство на конфликт, туку присуство на правда, безбедност и сочувство.

Ние веруваме во силни дебати, каде разумот преовладува над реториката. Нашето ветување е да негуваме средина каде што гласот на секој граѓанин е важен, без разлика на неговата етничка, верска или идеолошка припадност.

Но, треба да бидеме и претпазливи, да не му дадеме шанса на национализмот да внесе немир и поделби во општеството. Не смееме да дозволиме да се наштети на единството и стабилноста на нашата држава, да се попречи напредокот.

Затоа сите заедно да ги прифатиме мудроста и единството наместо поделеноста, емпатијата наместо отфрлањето и надеж наместо страв.

Ни требаат лидери и лидерки кои премостуваат а не кршат, ни требаат предводници кои прегрнуваат, а не исклучуваат.

За соживот наместо конфликт – мир наместо раздор – толеранција наместо предрасуди. Да инвестираме во Македонија каде што различноста е нашата сила, а единството нашата химна.

Нека е за многу години денот – Честит Велигден.