21.8 C
Скопје
1. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Океан / фото Centar.mk
НАУКА

Научниците од најдлабоката точка на Земјата открија нешто шокантно: Ова беше на дното на океанот

Длабокото Челинџер се наоѓа во Маријанскиот Ров и е најдлабоката позната точка во океаните.

За да ви дадам идеја колку е длабок, ако Монт Еверест беше поставен во Челинџер Дип, тој сепак ќе беше покриен со вода.

Затоа е сосема неверојатно што токму таму е пронајдено шише пиво.

Парчето отпад го откри океанографот Др. Доун Рајт, која ги сподели своите наоди на социјалните мрежи.

Покрај фотографијата таа напиша: „Што видовме кога првпат се спуштивме на 10.900+ метри во #ChallengerDeep? ПИВСКО ШИШЕ!

Дополнителен доказ дека ние како луѓе мора да правиме подобри работи за океанот и за здравјето на живеалиштата што ги споделуваме и од кои на крајот зависиме!“.

Зборувајќи за откритието во 2022 година, таа за Лос Анџелес Тајмс изјави: „Патуваше повеќе од 10,8 километри до најмрачните длабочини на Тихиот Океан, сè беше недопрено.

Овој отфрлен отпад успеа да стигне до недостапен дел од нашиот свет“.

Луѓето набрзо ја коментираа фотографијата, а многумина го споделија своето мислење, додека други имаа многу прашања.

Едно лице напиша: „Да, степенот на човековото влијание врз животната средина е… насекаде“.

Друг рече: „Интересно е што ние како луѓе можеме да ги загадиме дури и најизолираните места на Земјата. Мораме да направиме подобро“.

Во меѓувреме, трет додаде: „Вкупната количина ѓубре што сме ја фрлиле во океаните мора да биде астрономска“.

Едно лице напиша: „Добрите и лошите страни на ова… Позитивната страна е што сега знаеме дека пивското шише може да потоне до дното и да остане недопрено. Негативната работа е очигледна… има човечки траги кои никогаш не треба да Биди таму.”

Откритие на дното на океанот
Други беа заинтересирани да знаат зошто шишето не се скрши со оглед на притисокот толку длабоко во океанот.

Но, објаснувањето е прилично едноставно.

Едно лице теоретизираше: „Зошто шишето не беше смачкано? Шишето е отворено. Водата влегува и ја балансира разликата во притисокот помеѓу океанот и внатрешноста на шишето“.

Спонзорирано: