11.8 C
Скопје
24. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Подгответе се за летното сметање на времето: Ова е моментот кога ги поместуваме стрелките на часовникот

Преминот кон летното сметање на времето ќе се случи на крајот на март. Ноќта од сабота на 30 март кон недела 31 март стрелката ќе се движи од 14 до 15 часот наутро.

Новозеландскиот ентомолог Џорџ Вернон Хадсон е одговорен за движење на стрелките на часовникот.

Имено, врз основа на неговото истражување за адаптација на животот во различни услови, тој дошол до заклучок дека на човекот подобро му одговара животот преку ден отколку ноќе.

Затоа, во 1895 година, тој предложи стрелките на часовникот да се поместат два часа понапред со цел да се користи повеќе дневна светлина во текот на летото отколку попладне.

Практиката на поместување на часовникот првпат ја воведоа Германците во 1916 година, а потоа им се придружија Велика Британија и САД.

Во моментов, повеќето земји во Европа и речиси цела Северна Америка ги поместуваат своите часовници двапати годишно.

Спонзорирано: