Многумина погрешно се убедени дека се едно исто и дека сода бикарбоната и прашокот за пециво може да се користат произволно, односно во ред е да се земе она што го имате при рака.
Многумина погрешно се убедени дека се едно исто и дека сода бикарбоната и прашокот за пециво може да се користат произволно, односно во ред е да се земе она што го имате при рака.
Ако некогаш сте се обиделе да ја направите опишаната замена, голема е веројатноста дека не сте биле особено воодушевени од резултатот, а причината е што сода бикарбоната и прашокот за пециво се различни во составот.
Сода бикарбона може да се користи доста успешно за да се подигне тестото, но под еден услов – треба да додадете некоја кисела состојка во неа, која ќе започне хемиска реакција.
Запомнете како да ја третирате содата кога се користи како средство за чистење – ако ја користите сама, нема да бидете многу среќни, но ако додадете малку лимонска киселина во неа, убаво ќе се запени и успешно ќе ја заврши работата за чистење.
Така е и кога ќе го додадете во состојките за тестото – ако ја изоставите киселата компонента, содата нема добро да ја заврши работата. Киселиот додаток не мора да биде сок од лимон, матеница, чоколадо, павлака, јогурт и слични состојки исто така ќе делуваат.
Нема да ви требаат дополнителни киселини ако работите со прашок за пециво, бидејќи прашокот за пециво е всушност сода бикарбона со додадена винска киселина, така што секој вид течност е се што е потребно за да се активира прашокот за пециво.
Ако сте принудени да го замените прашокот за пециво со сода бикарбона, сметајте дека содата бикарбона е појака, па намалете ја одредената количина: наместо лажичка прашок за пециво, ставете 1/3 до 1/2 лажичка сода бикарбона и зголемете ја количината на кисели состојки во рецептот.
Сода
Уште една работа што треба да ја имате на ум кога користите сода бикарбона во подготовката на храната – не претерувајте, бидејќи ќе го расипе вкусот на храната. Истото важи и за прашокот за пециво, па затоа е препорачливо да се придржувате до наведените количини. Ако размислувате да додадете повеќе сода бикарбона или прашок за пециво затоа што не сте сигурни дека состојката со која работите е свежа, многу попаметно е да проверите дали сè уште има добра моќ на зголемување.
За да го тестирате прашокот за пециво, ставете мала количина на чинија и додадете малку топла вода во неа. Ако се пени, се е во ред. За да ја тестирате сода бикарбоната, ставете мала количина на чинија и додадете малку сок од лимон. И во овој случај, пената е добар знак.