3. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Дали прашокот за пециво и сода бикарбона имаат ист ефект при подготовката на тестото?

Многумина погрешно се убедени дека се едно исто и дека сода бикарбоната и прашокот за пециво може да се користат произволно, односно во ред е да се земе она што го имате при рака.

Многумина погрешно се убедени дека се едно исто и дека сода бикарбоната и прашокот за пециво може да се користат произволно, односно во ред е да се земе она што го имате при рака.

Ако некогаш сте се обиделе да ја направите опишаната замена, голема е веројатноста дека не сте биле особено воодушевени од резултатот, а причината е што сода бикарбоната и прашокот за пециво се различни во составот.

Сода бикарбона може да се користи доста успешно за да се подигне тестото, но под еден услов – треба да додадете некоја кисела состојка во неа, која ќе започне хемиска реакција.

Запомнете како да ја третирате содата кога се користи како средство за чистење – ако ја користите сама, нема да бидете многу среќни, но ако додадете малку лимонска киселина во неа, убаво ќе се запени и успешно ќе ја заврши работата за чистење.

Така е и кога ќе го додадете во состојките за тестото – ако ја изоставите киселата компонента, содата нема добро да ја заврши работата. Киселиот додаток не мора да биде сок од лимон, матеница, чоколадо, павлака, јогурт и слични состојки исто така ќе делуваат.

Нема да ви требаат дополнителни киселини ако работите со прашок за пециво, бидејќи прашокот за пециво е всушност сода бикарбона со додадена винска киселина, така што секој вид течност е се што е потребно за да се активира прашокот за пециво.

Ако сте принудени да го замените прашокот за пециво со сода бикарбона, сметајте дека содата бикарбона е појака, па намалете ја одредената количина: наместо лажичка прашок за пециво, ставете 1/3 до 1/2 лажичка сода бикарбона и зголемете ја количината на кисели состојки во рецептот.

Сода
Уште една работа што треба да ја имате на ум кога користите сода бикарбона во подготовката на храната – не претерувајте, бидејќи ќе го расипе вкусот на храната. Истото важи и за прашокот за пециво, па затоа е препорачливо да се придржувате до наведените количини. Ако размислувате да додадете повеќе сода бикарбона или прашок за пециво затоа што не сте сигурни дека состојката со која работите е свежа, многу попаметно е да проверите дали сè уште има добра моќ на зголемување.

За да го тестирате прашокот за пециво, ставете мала количина на чинија и додадете малку топла вода во неа. Ако се пени, се е во ред. За да ја тестирате сода бикарбоната, ставете мала количина на чинија и додадете малку сок од лимон. И во овој случај, пената е добар знак.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +