4.8 C
Скопје
28. ноември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Планот за раст на ЕУ овозможува побрзо спроведување на реформи и повеќе средства за земјите од Западен Балкан

Планот за раст на економиите на Западниот Балкан кој денес го презентираше Европската комисија за прв пат алоцира пари за реформите со цел забрзување на социо-економскиот напредок.

Планот предвидува 6 милијарди евра за Западен Балкан, од кои 1 милијарда евра може да ги искористи Северна Македонија. Планот за раст исто така предвидува и можност за пристап до заедничкиот пазар на ЕУ пред полноправното членство, што значи дека нашите производи и услуги може да се пласираат на Единствениот Европски Пазар.

Ваквиот план на Европската комисија е скроен по барање на земјите од Западниот Блкан, со цел да се искористат привилегии и можности од зачленувањето во ЕУ пред време, односно додека траат преговорите.

Целта на ЕУ е до март 2024 година да направи прв трансфер на пари кон Северна Македонија и другите земји во регионот на Западен Балкан со цел да се забрза процесот на реформи.