Беспрекорната чистота на теглите и шишињата е клучен услов за зачувување на квалитетот и вкусот на зимското вино. Залуден е целиот труд да се подготви ајвар, џем, салати или сок, ако остане и ронка нечистотија во пакувањето на зимската храна, таа ќе се расипе.
Покрај тоа, го ризикувате вашето здравје и здравјето на вашето семејство ако јадете храна која не е целосно безбедна.
Различни луѓе прибегнуваат кон различни начини за стерилизирање на тегли за зимата. Постои опција теглите да се потопуваат во топла вода по темелно миење со цел да се убијат бактериите, што треба да се направи со најголема грижа.
Прво, теглите, особено ако се направени од потенко стакло, може да пукнат кога ќе дојдат во контакт со топла вода. Второ, како што теглите се ставаат во водата, таа прска насекаде, така што постои разумен ризик да добиете сериозни изгореници на вашите раце.
Наместо тоа, подобро и побезбедно е да користите едноставен трик што го користеле нашите ковачници. Тие ги стерилизирале теглите на многу едноставен начин, а нивната зимска храна никогаш не се расипувала без разлика колку долго била во оставата, чајната кујна.
За да постигнете ефект на стерилизација, прво мора темелно да ги измиете теглите со детергент за миење садови. Отстранете ги сите видливи знаци на нечистотија. За миење шишиња, специјални четки со долга рачка ни се од рака за да стигнат до најоддалечените делови на дното на самото шише.
Откако убаво ќе ги измиете и уште подобро ќе ги исплакнете, оставете ги на свеж воздух добро да се исцедат и да се исушат. Пред да го спакувате зимувачот, вклучете ја рерната на 50 до 100 степени и ставете чисти и суви тегли внатре.
Оставете ги во рерна 15 до 20 минути за да се стерилизираат. После тоа, со помош на белезници за рерна, извадете ги од рерната и во врелите тегли ставете топол ајвар или џем, односно сок од домати или некој друг овошен сок. Веднаш затворете ги теглите и чувајте ги во кутијата во која сте го ставиле ќебето.
Кога ќе завршите, завиткајте ги теглите во ќебе или ќебе за да се изладат постепено во следните 24 часа. После тоа можете да ги префрлите во оставата, а откако ќе ја отворите теглата со зимувачот, чувајте ја во замрзнувач бидејќи храната дошла во допир со воздухот и бактериите кои се пренесуваат на овој начин.