25.8 C
Скопје
1. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НАУКА

Истражувачите изненадени: Пронајдена планета со големина на Земјата во Сончевиот систем?

Во Сончевиот систем може да има непозната планета слична на Земјата, според тимот астрономи кои го следат движењето на објектите во Кајперовиот појас.

Пронаоѓањето планети не е лесна задача, имајќи предвид дека веќе најдовме такви како Јупитер кои беа доволно видливи од Земјата. Кога бараме егзопланети (планети надвор од нашиот Сончев систем), можеме да бараме прекини во светлината додека минуваат пред нивната матична ѕвезда.

Не е многу лесно, но откривме 5.502 од нив. Не е лошо, со оглед на тоа дека првиот го откривме дури во 1992 година.

Откривањето објекти во нашиот Сончев систем е малку покомплицирано и вклучува набљудување на движењата на други објекти. Нептун е откриен откако астрономот и математичар Урбеин Ле Верие забележал разлика помеѓу орбитата на Уран и орбитата предвидена од Њутновата физика.

Тој пресметал дека орбитата може да се објасни со гравитационото влијание на планетите околу Уран. Секако, кога германскиот астроном Јохан Готфрид Гале провери каде Ле Верие рече дека треба да биде планетата, тој го пронајде Нептун.

Во новиот труд, астрофизичарите Патрик Софија Ликавка од Универзитетот Киндаи во Јапонија и Такаши Ито од Националната астрономска опсерваторија на Јапонија го проучувале движењето на објектите во Кајперовиот појас. Со изведување симулации, тимот заклучи дека планета приближно со големина на Земјата може да ги објасни невообичаените движења на објектите далеку подалеку од орбитата на Нептун.

Според тимот, планетата би имала приближно еден и пол до три пати поголема маса од Земјата и би била во наклонета орбита од околу 30 степени. Тимот сугерира каде да се бараат докази за постоењето на планетата.

„Екстремно деталното познавање на орбиталната структура во далечниот Кајперовиот појас може да открие или да го исклучи постоењето на која било хипотетичка планета во надворешниот дел на Сончевиот систем“, објаснуваат тие.

Иако ова може да звучи познато, авторите велат дека ова е одвоено од наводната „Планета 9“, за која некои теоретичари тврдат дека е значително помасивна и подалеку од потенцијална планета слична на Земјата во Кајперовиот појас.