Кифличките се незаменлив дел од секоја трпеза, а можеме да ги јадеме на „милион“ начини и во секое време од денот.
За денес најдовме рецепт за најбрзите и најмеките кифлички .
За помалку од 40 минути, сè е подготвено и вие, вашите пријатели и семејството ќе уживате во овие вкусни десерти за кратко време – слатки, солени, со или без фил, можете да ги направите како што сакате!
Компоненти
600 гр меко брашно
200 мл јогурт или цврсто кисело млеко
200 мл млеко
100 мл масло
1 мала лажица сол
1 мала лажица шеќер
1 прашок за пециво
1 кесичка сув квасец
Облога:
Во млакото млеко ставете го сувиот квасец и шеќерот, па со рака добро измешајте ги сите останати состојки. Ќе добиете потврдо тесто кое е исклучително погодно за работа.
Тестото поделете го на два дела и со сукало расукајте го во круг (над тестото можете да ставите пластична фолија, за да не се залепи тестото за сукалото).
Исечете го тестото на триаголници, а истото направете го и со другиот дел од тестото.
Намачкајте ги со жолчка од јајце и по желба посипете ги со сусам. Печете ги (по можност на хартија за печење преку плех) во загреана рерна на 180° околу 20 минути и толку! Добредојдовте!