Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МакедонијаТОП ВЕСТИ

Фатмир Битиќи зборува за економската состојба на РСМ: Главниот предизвик е енергетската криза!

Зборувајќи за економската состојба на Северна Македонија, вицепремиерот Фатмир Битиќи рече дека да се каже дека е многу добро, нема да биде одраз на реалноста. Тој рече дека сме во многу тешка ситуација поради кризите што ја зафатија не само нашата земја, туку и регионот и континентот Европа.

„Имајќи предвид дека оваа влада датира од август 2022 година, кога пандемијата на Ковид беше на својот врв, потоа во 2021 година кога мислевме дека ќе биде економско закрепнување, почнаа првите знаци на енергетската криза, цела 2022 година со енергетска криза, економска и прехранбена криза, бидејќи синџирот на снабдување со храна запре, 2023 година е сè уште прилично тешка година. Од аспект на тоа како се справува државата, би рекол дека сме на просечно ниво. Не сме таму каде што би сакале да бидеме, но не сме ниту меѓу земјите што го поминале најлошото“, изјави Битиќи во „Интервју во ШЕЊА“.