Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarНаука

Вештачката интелигенција пронајде траги од вонземски живот?

Дали постојат вонземски форми на живот во вселената, прашање кое го мачи човештвото со векови, но и прашање на кое Институтот за вонземска интелигенција (SETI) активно бара одговор веќе 38 години.

Сепак, можеби само што го добил благодарение на вештачката интелигенција која открила осум радио сигнали од потенцијално вонземско потекло.

Во соопштението за печатот, Институтот SETI објави дека истражувањето, предводено од Питер Ма, заедно со нив и истражувачите кои работат на проектот Breakthrough Listen, примениле длабоко учење и користеле вештачка интелигенција за да ги „прочешлате“ собраните слушања на блиските ѕвезди кои биле веќе го бараа научниците пред шест години.

„Вкупно, поминавме низ 150 терабајти податоци за 820 блиски ѕвезди, претходно пребарувани во 2017 година со класични техники, за кои се сметаше дека немаат интересни сигнали“, рече Питер Ма, главен автор.

Откако ја оставија вештачката интелигенција да ја заврши работата, истражувачите рачно ги проверуваа резултатите за да ги потврдат, а откриените сигнали имаа неколку клучни карактеристики:

Сигналите беа со тесен појас, што значи дека имаа тесна спектрална ширина, од редот на само неколку херци.

Сигналите предизвикани од природни феномени обично се широкопојасни.

Сигналите имаа не-нулта брзина на поместување, што значи дека сигналите имаа наклон. Ваквите падини може да укажат дека потеклото на сигналот не е локално.

Сигналите се појавија при набљудување на изворот, но не и надвор од изворот. Ако сигналот доаѓа од одреден небесен извор, тој се појавува само кога телескопот е насочен кон целта и исчезнува кога „погледнува настрана“. Радио пречки од човечко потекло обично се јавуваат и во двата случаи поради близината на изворот.

Се разбира, научниците допрва треба да го потврдат изворот на овие радио бранови, па сè уште не одат толку далеку да заклучат дека се работи за вонземски извор, но нема сомнеж дека, дури и ако се покаже поинаку, техниката на користењето на вештачката интелигенција значително ќе го забрза идното пребарување.

Потрагата по вонземска интелигенција всушност се заснова на барање докази за постоење на технологија надвор од Сончевиот систем која потенцијално ја развила некоја вонземска цивилизација, а најчеста техника е слушање радио сигнали.

Научниците веруваат дека радио сигналите се одличен начин за испраќање информации на огромни растојанија, бидејќи тие брзо продираат низ облаците од прашина и гасови кои се наоѓаат во вселената, а тоа го прават со брзина на светлината, односно 20.000 пати побрзо од нашите најдобри. ракети.

Многу напори на SETI користат огромни антени за слушање радио сигнали, но тие ќе добијат значително засилување за неколку години кога ќе биде завршен најголемиот радио телескоп во светот.