Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

СДСМ и Ковачевски успешно менаџираат со енергетската криза, сите капацитети во погон

„СДСМ и претседателот Димитар Ковачевски успешно менаџираат со енергетската криза. Во време на најтешка криза по Втората светска војна обезбедена е сигурна испорака на струја до граѓаните и компаниите и стабилност на цената на електричната енергија“, соопштија од владејачката партија.

Од таму посочуваат дека „сите капацитети во државата – трите блока на РЕК ‘Битола’, РЕК ‘Осломеј’, ТЕЦ ‘Неготино’, електраните на гас во Скопје, како и сите агрегати на хидроелектраните во државна сопственост се во погон првпат во 70 години“.

„Електрична енергија во државата има повеќе од доволно, среде зима се продаваат вишоци струја. Истовремено, цената на електричната енергија не се зголемува. Од 1 јануари цената на струјата за домаќинствата за првиот и вториот блок се намалува. Субвенционирани се 80 отсто од сметките за струја за домаќинствата“, се вели во партиското соопштение.