Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarЗдравје

Каков вид леб е најдобар ако имате проблеми со шеќерот во крвта?

Што всушност значи „збогатен“ леб и кој вид леб има најмалку ефект врз нивото на шеќер?

Одговорот е: ржан леб од цело зрно. Нивото на шеќер во крвта се зголемува откако ќе јадете храна која содржи јаглени хидрати. Ова го вклучува лебот. Ако сте загрижени за шеќерот во крвта, ржаниот леб од цело зрно е најдобриот избор. Ќе ве држи сити подолго од другите видови леб, а предизвикува и најмали и најсуптилни промени во нивото на шеќер. Ова е важно за луѓето со дијабетес. Во принцип, изберете леб со погуста и покрупна структура со многу парчиња зрнести зрна за да избегнете нагли скокови на шеќерот во крвта, пишува gloria.hr.

Дали „збогатениот“ леб е поздрав од интегралниот?

Одговорот на ова прашање е: Не. Терминот „збогатен“ се однесува главно на бел леб или други лебни производи направени од ‘ржано брашно. Рафинирањето резултира со полесен и полабав изглед на лебот и ја продолжува неговата издржливост на полиците на продавниците. Но, во тој процес наврнатото брашно остана без поголем дел од влакната, железото и Б-витамините.

Зборот „збогатен“ во овој случај значи само дека Б-витамините и железото се додадени повторно по процесот на дожд, но влакната не можат да се додадат потоа. А лебот од цело зрно содржи влакна, па затоа е подобар избор на храна.