Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarЗдравје

Не се препорачува да спиете многу: Спиењето подолго од 9 часа е штетно за здравјето

На просечен возрасен човек му требаат седум до девет часа непрекинат ноќен сон за нормално функционирање на телото.

Недостатокот на сон е почит на модерното време, а важноста од доволно долго спиење во текот на ноќта секогаш е нагласена. Сепак, хиперсомнијата, т.е. прекумерното спиење и нејзиното влијание врз телото, ретко се дискутира.

По повеќе од една деценија како лекар за итни случаи во болницата Рамон и Кахал, д-р Цезар Карбало одговори на едно од најбараните прашања од читателите на Марка. Дали е лошо да се преспие или може да имате повеќе негативни ефекти отколку позитивни?

– Не се препорачува да спиете многу. Спиењето повеќе од девет часа има штетни последици по здравјето бидејќи вклучува нарушување на спиењето кое е исто толку негативно како и малку сон. Ова е првото нешто што треба да го знаете – рече тој.

Во случај на депресија, еден од забележаните симптоми е хиперсомнија, односно често останување во кревет. Долгото останување во кревет може да доведе до дијабетес, бидејќи високите нивоа на гликоза се складираат поради неактивност што не ја согорува таа гликоза.

Спиењето повеќе од девет часа го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Исто така, толку долгото спиење предизвикува зголемување на овие резерви на гликоза, што исто така влијае на дебелината и нарушување на распоредот за јадење.