Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Вкусно и едноставно јадење: Телешки гулаш

Телешкиот гулаш е јадење на кое ретко кој може да одолее. Вкусно и фино јадење со ориз, тестенини или компири е совршениот ручек.

Состојки за четири лица:

  • 1 кг телешко месо
  • 200 гр црвен кромид
  • 4 vk растително масло
  • 1 vk слатка црвена пиперка
  • 750 мл говедска супа
  • 1/2 лимон
  • 125 гр кисела павлака
  • 1 vk брашно

Подготовка:

Телешкото месо исечкајте го на коцки по желба. Исчистете го кромидот и ситно исечкајте го. Во длабока тава загрејте го маслото, додадете го кромидот и кратко пропржете.

Додадете ја црвената пиперка, измешајте и веднаш покријте со малку ладна вода. Сега додадете го телешкото месо и динстајте додека не испари течноста што ја ослободува месото. Посипете со топла говедска супа, додадете го сокот и ренданата кора од 1/2 лимон и варете покриено на тивок оган околу час и половина.

Одвреме-навреме погледнете и по желба додајте уште малку топла вода. Пробајте дали месото е сварено, па продолжете да готвите и додајте вода додека да омекне, па посолете и побиберете по вкус.

Следен чекор: Извадете го месото во чинија, па во тенџерето додајте павлака и брашно и убаво измешајте го со жица за да нема грутчиња. Оставете да се вари 10-15 минути, вратете го месото и варете уште малку.

Послужете по желба и уживајте!

фото Pixabay

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +