6.8 C
Скопје
26. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Сите ја прават оваа грешка: лукот е суштински додаток на многу јадења, но мораме да внимаваме на ова

Лукот е една од омилените намирници на луѓето од овие простори, поради што многумина го додаваат во различни јадења. Но, главното правило кое секогаш треба да го имате на ум е дека лукот се додава кон крајот на подготовката на јадењето.

Пржењето лук на самиот почеток на подготовката се претпочита кога се подготвуваат мал број јадења, како што е спанаќот. Но, и тогаш не смеете да ставате лук во врело масло бидејќи брзо ќе изгори. Така станува горчливо и тешко сварливо.

Температурата долго се одржува на високо ниво во тавче со подебело дно, па кога додавате лук во садот, тавата тргнете ја од шпоретот штом кромидот порумени.

Лукот е моќна храна која може да помогне при слабеење, а има и лековити својства.

Спонзорирано: