Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Кујната од Centar

Можат да траат долго, а совршено се сочни: највкусната СЛАВСКА САРМА која ќе ја правите секоја година (РЕЦЕПТ)

Нема празничен ручек без вкусни и богати сарми подготвени трпеливо и со многу љубов, а тоа е особено случај кога станува збор за празнување на семејната слава. Ако планирате да ја украсите вашата маса со овој скапоцен камен од домашно готвење, задолжително пробајте го овој рецепт

Умерено пржени, идеално зачинети, со совршена комбинација на месо и арома на чадена сланина и суви ребра, вака подготвените сарми имаат неверојатен вкус и секогаш со задоволство ќе им се враќате.

  • 3 глави кисела зелка
  • 1 килограм мелено говедско месо
  • 500 грама мелено свинско месо
  • 200 грама чадена сланина
  • 150 грама ориз
  • 2 главици кромид со средна големина
  • 3 чешниња лук
  • 1 лажичка пиперка
  • 1,5 лажици мелена пиперка
  • 1,5 лажици сув билен зачин
  • 1 лажица маснотии
  • 1 лажица брашно
  • 500 грама суви ребра
  • сол по вкус

Подготовка
Кромидот ситно се сечка, па се пржи на малку маснотии и постепено се додава ситно сечканата чадена сланина, меленото месо, лукот, зачините и оризот. Се динста кратко, па се трга на страна да се излади.

Одделете ги листовите зелка од главите и извадете го дебелиот дел.

Со една лажица маснотија се премачкува дното на тавата во која ќе се свари сармата, па се редат неколку кришки. Потоа на крајот од листот се става филот со месо и се виткаат сармињата, па се редат во тавата. Наредете ги и сувите ребра околу нив.

Потоа покријте ги со листови зелка, па полијте вода и варете на средна температура, за полека да се крчкаат. Додадете вода доколку е потребно. Кога ќе бидат речиси готови, направете прскање.

Загрејте ја маснотиите во тава, па додадете една лажица брашно и измешајте, па кога ќе добие убава златна нијанса, истурете мелен пипер и додадете неколку лажици од течноста од тавата со сармата за полека да се размачка. Мешајте цело време, па со оваа смеса прелијте ги сармата и оставете да се крчка.