Повеќето намирници се подобри кога се свежи, но овие производи се многу полоши кога се замрзнати.
Ако често купувате замрзната храна во самопослуга, или поради погодност или поради тоа што ви здодеа да трошите свежа храна, не сте сами.
Пред да одите на шопинг, можеби ќе сакате да слушнете што имаат да кажат искусните готвачи, открива “Ит дис”
Неколку од нив откриваат која храна не треба да ја купуваме замрзната и зошто.
Билки
Дајна Бујалски, личен готвач за подготвување оброци дома, тврди дека не би се осмелила да купи замрзнати билки.
– Мислам дека билките секогаш ги подобруваат вашите оброци, особено кога се свежи. Не сакам ни сушени билки – рекла таа.
– Замрзнатите билки изгледаат како да се сечкани, а потоа замрзнати на мини коцки. Секогаш се прашував кој го купува.
Обидете се да одгледувате зачини во вашата куќа за да можете да ги користите кога ви требаат, предложи Дана.
Леб
Додека производите од замрзнато тесто што можете да ги печете дома може да ви помогнат, Бујалски вели дека треба да избегнувате замрзнат готов леб. Тоа не е хранлива состојка, туку нејзината конзистентност.
– Конзистентноста се менува кога лебот е замрзнат – рече Бујалски.
– Ако сте љубител на леб, не можете да добиете ништо подобро од свеж.
Ако не ви се допаѓа лебот од продавница, размислете за правење леб дома. Тоа ќе биде незаменлив вкус.
Јагоди
Ако јагодите не се во сезона, не ги купувајте замрзнати, вели Сузан Ирби.
– Јагодите, поради својата природа, стануваат презаситени со вода и буквално се распаѓаат кога ќе се замрзнат – рече таа.
– Не препорачувам да користите замрзнати јагоди дури ни во смути. Премногу течност и пулпа. Истото важи и за рецептите за кратки колачи со јагоди.
Секогаш е добра идеја да се купи овошје кога е во сезона, вклучително и јагоди. Но, ако сè уште сакате да ги купите или веќе имате кесичка замрзнати јагоди во замрзнувачот, размислете да направите компот од нив.
– Компотите може да се користат за палачинки или во десерти – изјави Сара Гундерсон, готвачка во школата за кулинарски уметности.
Плескавици
Замрзнатите, претходно подготвени хамбургери може да бидат примамливи кога се подготвувате за скара во дворот. Но, треба да одолеете на тоа искушение, рече Адријан В. Коркил, извршен готвач и косопственик на Citi Post Chophouse во Џорџтаун, Тексас.
– Секогаш можете да купите свежо мелено говедско месо во продавницата – има многу подобар вкус од замрзнатото – рече Коркил. „Додадете ги вашите зачини и уживајте!
Брокула
Според Ирби, замрзнатата брокула е ужасно кашеста кога се готви, а има и проблем со стеблата и цветовите бидејќи ги има премногу од првите.
„Производителите генерално ги ставаат стеблата во замрзната амбалажа“, рече Ирби.
– Стеблата се гумени и неквалитетни – додава таа.
Џесика Рандава, готвачка и писателка, рече дека брокулата е нежен зеленчук кој „не се држи добро во синџирот на замрзната храна“. Таа забележува дека зеленчукот губи многу од својот вкус кога е замрзнат.
Уште полошо, зеленчукот како брокулата има тенденција да губи хранливи материи кога е замрзнат, вели Ерик Соносо, готвач и блогер.
– Замрзнувањето може да формира ледени кристали и да ги пукне клетките во зеленчукот. Ова може да ја намали активноста на водата и да промовира губење на хранливи материи – рече Соносо.
Значи, кога ги консумирате овие замрзнати зеленчуци, не добивате никакви хранливи материи од нив. Општото мислење на сите овие готвачи е дека тие секогаш купуваат свежа брокула.