Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НаукаВо тренд...

Кинезите на Месечината го открија горивото на иднината

Кинеските научници пронајдоа нов лунарен минерал во форма на кристал кој бил скриен во примероците собрани на Месечината во 2020 година. Кина е третата земја по САД и поранешниот Советски Сојуз, која откри нов минерал на нашиот небесен придружник.

Во лунарните базалтни честички, кои се испитуваат во лабораториите во Кина, пронајден е минерал на млада месечина. Changesite-(Y), именуван по кинеската митолошка божица на месечината Chang’e, е фосфатен минерал и колонообразен кристал.

До ова откритие дојдоа истражувачи од Истражувачкиот институт за геологија на ураниум во Пекинг, кои пронајдоа единствен кристал Changesite-(Y) користејќи дифракција на Х-зраци додека ги проучуваа честичките собрани на Месечината.

Комисијата за нови минерали, номенклатура и класификација (CNMNC – Комисија за нови минерали, номенклатура и класификација) на Меѓународната минералошка асоцијација (Меѓународна минералошка асоцијација – IMA) потврди дека станува збор за нов минерал, јавуваат кинеските државни медиуми.

Мисијата Chang’e-5, која слета на Месечината во декември 2020 година, беше првата мисија за враќање примероци од Месечината од 70-тите.