19.8 C
Скопје
24. септември 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МакедонијаБизнис

МЖСПП: Обезбедени 50 милиони евра за подобрување на водната инфраструктура во општините

Собранието на Република Северна Македонија го усвои Законот за задолжување на Република Северна Македонија со заем кај Европската инвестициона банка (ЕИБ) по Финансискиот договор за Проектот за подобрување на водната инфраструктура на општините во Северна Македонија, во висина од 50 милиони евра.

Со обезбедените финансиски средства од заемот кај ЕИБ, ќе продолжи поддршката за сите општини за воспоставување на основната инфраструктура за обезбедување на чиста вода за сите жители во државата, а реализацијата на проекти ќе се изврши од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање.

Проектот за подобрување на водната инфраструктура на општините во Северна Македонија во себе опфаќа: рехабилитација, модернизација и проширување/изградба на инфраструктурата за водоснабдување, инфраструктура за собирање и третман на отпадни води, системи за атмосферска канализација и итни мерки за заштита од поплави, како и за набавка на специјализирана опрема за одржување.

Можеби ќе ве интересира

Во Шпанија е уапсено лице осомничено за перење 200 милиони евра

M T

Повикал ИНСПЕКЦИЈА бидејќи за кафе му наплатиле 2 евра – Добија НЕВИДЕНА казна

M T

Извозот од ТИРЗ над 1 милијарда евра во првите четири месеци од годинава

M T

СДСМ: Над 55.000 евра месечно ги чини граѓаните неработењето на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ

M T

Светска банка итно ќе одобри 460 милиони евра за Украина

M T

Германците минатата година преку заштеди направиле рекордно богатство

M T