19.8 C
Скопје
28. септември 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Средба на министерот Спасовски со претставничката на ОБСЕ за слобода на медиумите Рибеиро

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска оствари работна средба со претставничката на ОБСЕ за слобода на медиуми Тереза Рибеиро. Министерот Спасовски ја потенцираше посветеноста и одличната соработка на МВР со медиумите и медиумските работници и овозможување на услови за нивно непречено работење. Одличната соработка се надоградува преку заеднички работилници и други активности на полицијата и новинарите, а во голем дел од овие активности учествува и Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Министерот Спасовски потенцира дека токму денеска беа презентирани и резултатите од проценките за отвореност на институциите, а МВР е една од највисокорангираните институции. Тој ја нагласи посветеноста за уште поинтензивна соработка на ова поле, што е од интерес за целото општество и упати благодарност до Мисијата на ОБСЕ за одличната соработка во изминатиот период.

Г-ѓа Рибеиро ја потенцира важноста на слободата на медиумите за развојот на едно општество, а во таа насока особено е важна безбедноста на новинарите. Таа изрази задоволство од сето она што во изминатиот период е направено на ова поле, со очекување да се продолжи во истиот правец, а за тоа е потребно зајакнување на законската рамка за заштита на новинарите.

Рибеиро и Спасовски се согласија дека измените во кривичниот законик во насока на подобрување на безбедноста на новинарите, а кои се очекува да бидат усвоени од Парламентот, ќе дадат голем придонес за тоа.