Никогаш нема погрешно време да размислуваме за нашето здравје, а кога сме на прагот на промена на годишните времиња тоа е неопходно. Осцилациите на температурата на воздухот, помалата количина на сончева светлина и поретката физичка активност неминовно влијаат на нашиот имунитет.
Како правилно да се работи на одбранбените сили на организмот и колку е важно менито да се прилагоди на сезоната, раскажува специјалистот, професионален нутриционист-диететичар Јована Срејиќ Ферлуга.
– Овошјето и зеленчукот кои се одгледуваат и консумираат во сезона имаат најголема хранлива вредност. Кога производите се берат најзрели, концентрацијата на витамини и минерали (како што се витамин Ц и фолна киселина) е најголема. Колку подолго овошјето и зеленчукот седат на полиците или се трошат во транзит, толку е помала нивната содржина на витамини. Изборот на храна од локално производство е добро и за животната средина и добро за нашиот буџет – тврди нутриционистот и посочува кои се прехранбените навики кои го ослабуваат имунитетот.
– Прекумерен внес на прости јаглехидрати (бело брашно и шеќер), недоволно внесување течности, прекумерно внесување на рафинирани и хидрогенизирани масла (пченка, канола, сончоглед, масло од соја, памучно масло)“, вели Јована и посочува кои се „ѕвездите“. „ на есенското мени:
Покрај дарежливата количина на витамин Ц, едно јаболко содржи околу 20 проценти од препорачаната дневна доза на влакна, кои можат да го подобрат здравјето на цревата, да го намалат крвниот притисок, па дури и да помогнат во намалувањето на ризикот од гастроинтестинални заболувања и рак.
Цвекло
Задолжително за вежбачите и луѓето со срцеви заболувања, цвеклото е богато со неоргански нитрат, соединение кое телото го претвора во азотен оксид. За возврат, азотен оксид ги проширува крвните садови, го зголемува протокот на крв и ја подобрува кардиоваскуларната функција. Студија од 2015 година покажа дека сокот од цвекло го намалува оптоварувањето на срцето за време на вежбањето.
Калинка
Семките од калинка се полни со антиоксиданси. Всушност, сокот од калинка содржи повеќе антиоксиданси кои се борат против болести и рак отколку црвеното вино и зелениот чај.
Кељ
Кељот го спречува создавањето на малигни клетки благодарение на содржината на сулфорафан, моќна фитохемикалија. Но, за разлика од зелката, бриселското зелје е исто така добар извор на протеини. Една чаша содржи 3 грама.
Костен
Костените се всушност повеќе слични во исхраната со цели зрна отколку другите јаткасти плодови, како што се бадемите и оревите. Богати со витамин Ц и сложени јаглехидрати, имаат малку масти и имаат помалку калории по грам во споредба со другите јаткасти плодови.
Тиква
Тиквата содржи бета-каротен, кој се претвора во витамин А. Чаша сирова коцки тиква обезбедува околу 55 проценти од дневната потреба за витамин А. И калиум добиваме од тиква: 1 чаша обезбедува околу 8 проценти од дневната потреба, но исто така и витамин Ц (скоро 12 проценти), што го прави добар извор.
Брокула
Брокулата содржи сулфорафан, соединение кое може да заштити од рак. Една чаша сецкана брокула содржи 2,3 g влакна (за 8 проценти од дневната вредност), 78,5 mg витамин Ц (неверојатни 87 проценти од дневната вредност, што ја прави одличен извор) и 89,4 mcg витамин К (околу 75 проценти од дневната потреба, што го прави уште еден одличен извор).
Круша
Ова есенско овошје содржи 8 mg витамин Ц (околу 9 проценти од дневните потреби) и 206 mg калиум (што е околу 4 проценти од дневните потреби на телото). Калиумот ја регулира работата на срцето и им овозможува на мускулите и нервите да ја вршат својата функција.