9.8 C
Скопје
19. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Една состојка го уништува имунитетот, ја има и во здравата храна, а овие намирници се ПРЕПОЛНИ

Има намирници кои го ослабуваат имунитетот, за кои е јасно „од авион“, но и необични грешки кои ги правиме со здравата храна или витамините и со тоа не му правиме услуга на имунитетот. А потоа, има адитиви кои го нарушуваат одговорот на имунолошкиот систем за кои можеби не сте слушнале. Еден од нив се наоѓа практично насекаде околу нас.

MSG е дериват на една аминокиселина неопходна за добивање протеин, а се користи веќе сто години како засилувач на вкусот на солената храна или месни производи. „Работи“ така што ги стимулира рецепторите за вкус во телото.

MSG се додава вештачки во многу намирници, но некои го содржат и природно, меѓу кои домати и разни видови сирење. Природно се наоѓа во овие намирници во помали количини отколку кога се додава вештачки.

Овој додаток ќе го најдете во списокот на состојки под кратенката MSG, наречена мононатриум глутамат или друга кратенка E621.

Во брзата храна најчесто се наоѓа во јадења со месо, како пржено пилешко или кинеска храна. Чипсот и солените грицки речиси сигурно го содржат, како и мешавини на зачини за мексиканска и кинеска храна, како и јадења со месо, гулаш и слично.

Ќе го содржат и супите од кесичка или конзерва, како и колбаси, чадено месо, виршли, салама…

Понекогаш MSG се наоѓа и во замрзнатата храна, со цел да се подобри вкусот откако ќе се подготви, потоа замрзнат, потоа одмрзнат и потоа повторно термички обработени, а сето тоа се процеси кои го намалуваат природниот вкус.

MSG често се наоѓа во мајонез, кечап, сос за скара и соја сос. Овие додатоци во исхраната содржат и многу сол, шеќер и други адитиви кои додаваат боја или го продолжуваат рокот на траење.

Долготрајното консумирање на овој додаток може да доведе до дебелеење, бидејќи го зголемува апетитот и желбата за храна врз основа на неговиот вкус. Го зголемува ризикот од метаболички синдром, а со тоа и хронични болести како што се срцеви заболувања и дијабетес.

Целата приказна дополнително се усложнува со тоа што има луѓе кои се природно чувствителни на MSG, што значи дека по консумирање на храна која го содржи овој додаток ќе имаат главоболки, чешање, замор или дури и осип на кожата и отекување на грлото.

Можеби ќе ве интересира

Георгиева: 48 земји во светот се особено изложени на криза со храна

M T

Путин: Имаме рекордна жетва, Западот е виновен за кризата со храна

M T

Оваа НАМИРНИЦА ја јадеме за подобар имунитет, а предизвикува ГОЛЕМА непријатност: Може да му наштети на организмот, особено на оваа група луѓе

M T

Ставете ги слушалките и опуштете се: Омилената музика штити од стрес и „нездрава“ храна

M T

Шефот на ОН за храна: Она што беше бран на глад сега е цунами од глад

M T

Доаѓа студено време: Подобрете го имунитетот со овие 5 намирници

M T