Според истражувањата, доколку редовно јадете пржена храна, треба да бидете сериозно загрижени.
Новата студија во која истражувачите користеле податоци од прашалник на 106.966 жени на возраст од 50 до 79 години, во период од 18 години, се фокусирала на набљудување на зачестеноста на јадење пржена храна како пилешко, риба, помфрит и слично.
Во текот на студијата, 30 отсто од жените кои често јаделе пржено месо починале, а околу 30 отсто умреле од проблеми со срцето. Идејата за ова истражување Веи Бао ја добила од Универзитетот во Ајова (САД) од поразителните резултати од консумирањето пржена храна во САД, но и во други делови од светот.
Ова е прва студија од ваков вид, иако претходните истражувања исто така покажаа значително влијание врз потрошувачката на пржена храна и зголемен ризик од срцеви заболувања и дијабетес.
Колективно, откако се земени предвид начинот на живот, квалитетот на исхраната, нивото на образование и приходите, резултатите од студијата покажаа дека редовното консумирање на пржена храна е поврзано со зголемен ризик од срцеви заболувања.
Оние кои јаделе еден или повеќе оброци со пржена храна имале 8 отсто поголем ризик од оние кои консумирале здрава, зготвена храна. Резултатите од истражувањето покажале и дека жените кои јаделе повеќе пржена храна главно имале помали примања и помалку образование, повеќе пушеле, помалку се рекреирале и генерално не се хранеле здраво.
Треба да се избегнува намалување на потрошувачката на пржена храна, особено специјалитети како пржено пилешко, бидејќи таквиот третман може да има значително влијание врз целокупното здравје на организмот.