26.8 C
Скопје
16. август 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик Здравје

Микроорганизми, хемиски супстанции, сончева светлина: Еве што се може да и наштети на нашата рожница

Рожницата е проѕирниот дел од предниот дел на окото низ кој, како прозорец, светлината поминува до фундусот, каде што се формира сликата на набљудуваниот предмет. Кога некој штетен агенс делува на рожницата, се јавува болеста кератитис, која се карактеризира со привремено или трајно заматување на делови или на целата рожница, а пациентот има заматен вид.

Чувство на печење
Предизвикувачките агенси на кератитис може да бидат микроорганизми како бактерии и вируси, потоа хемиски супстанци, а може да се појави и присуство на метално туѓо тело на рожницата при мелење метал. Земањето некои лекови или системски заболувања може да доведе до таложење на наслаги во ткивото на рожницата, а дегенеративни заболувања на рожницата може да се појават кај постари пациенти.

Во летните месеци, добро е да се запамети дека ултравиолетовото зрачење може да доведе до изгореници на површината на окото, т.е. на рожницата, која обично се манифестира неколку часа по изложувањето на сонце во форма на болка, чувство на печење, зголемено солзење на двете очи.

Оваа состојба се нарекува фотокератитис, а интересно е што освен во текот на летните месеци, кога изложеноста на УВ зрачење е најголема, може да се појави и во другите месеци од годината, на пр. после сончање во солариуми. Случаи на масовен фотокератитис се забележани и кај посетителите на ноќните клубови кои биле изложени на дејството на УВ-Б зрачењето испуштано од светилките.

Опасни УВ зраци
Истиот облик на кератитис е регистриран и кај медицинскиот персонал во ангио-саламот, но и кај оние кои престојувале во близина на гермицидните светилки што се користат за стерилизирање на просториите, што особено беше случај за време на пандемијата КОВИД-19.

Пациентите кои имале херпес кератитис треба да бидат особено внимателни кога се изложени на ултравиолетово зрачење, бидејќи УВ зраците можат повторно да го активираат латентниот вирус и да доведат до повторување на болеста.

Способност да се регенерира
Рожницата има одлична способност да ги регенерира последиците од фотокератитис, доколку се лекува навреме детектира и запира изложеност на УВ зрачење, заздравува за 24 часа. Со цел да се избегне фотокератитис, се препорачува употреба на заштитни очила кои апсорбираат најголем дел од UV-A и UV-B спектарот. Дополнително, се препорачува носење капи со широк обод и да не се изложувате на директни УВ зраци. Употребата на заштитни очила се препорачува за лица кои се изложени на УВ зрачење на работното место, а не се препорачуваат контактни леќи.

Можеби ќе ве интересира

Еве зошто ни трепери окото

M T