Правилната исхрана и слабеењето се клучни.
Секој знае колку е важен калциумот за здравјето на коските, но тој е само еден од неопходните елементи што мораме да ги внесуваме во организмот секој ден.
Доколку сакате да го забавите стареењето на коските, а особено на зглобовите, важно е да внимавате на исхраната.
Модерната храна не е квалитетна и здрава, производите содржат премногу калории, сол, штетни прехранбени адитиви кои го подобруваат вкусот. И ткивата на телото – коските, ‘рскавицата, зглобовите – се формираат од оние супстанции што ги внесуваме во телото.
За нивна конструкција и нормално функционирање, неопходна е не само точната количина, туку и односот на влезните елементи: протеини, масти, јаглени хидрати, витамини и микроелементи.
Виталната активност не само на зглобовите, туку и на сите човечки органи и системи зависи од нивната оптимална рамнотежа. Секој човек кој се грижи за своето здравје мора да се придржува до главните принципи на здрава исхрана.
Почнете да губите тежина
За почеток, треба да ја дознаете вашата нормална физиолошка тежина, земајќи ги предвид возраста, структурата на телото и другите фактори и да се обидете да ги приближите вистинските показатели до посакуваните граници, а потоа да ја држите под контрола. Бидејќи од секој вишок килограм, зглобовите добиваат дополнително оптоварување.
Вишокот тежина влијае на ткивото на рскавицата, кое го формира слојот помеѓу пршлените, што предизвикува нејзино стареење и абење. Ако имате проблеми со зглобовите, изгубете вишок килограми, отстранете го вишокот течност од телото, почнете да водите активен животен стил.
Без согласност на лекарот, не треба да одите на нискокалорична диета или да организирате гладни денови за дополнително да не го оневозможите телото. Но, ограничувањата како што се јадење помали оброци и избегнување нездрава, висококалорична храна може да ви помогнат да изгубите тежина и да управувате со болестите на зглобовите.
Храна што ја „сакаат“ зглобовите и коските:
1. Морска риба
2. Желатин
3. Бобинки
4. Маслиново масло
5. Калинка
6. Влакна (од овошје и мешунки)
7. Зеленила (блитва, спанаќ, зелена салата)
За здравје на зглобовите, ограничете ја оваа храна:
– кисели краставички и пушена храна која содржи нитрати – задржува течност во организмот;
– сосови, кечап, мајонез, оцет – негативно влијае на целото тело;
– рафинирани јаглехидрати и транс масти (брза храна, кондиторски производи од продавница) – предизвикуваат болести на мускулно-скелетниот систем;
– свинско и сирење – придонесуваат за развој на гихт;
– пиво, алкохолни и сите газирани пијалоци – употребата го оштетува зглобното и рскавичното ткиво.
Микро и макро елементи за здравје на зглобовите:
Железо – кај болести на зглобовите се ослободува зголемено количество фосфор. Неговото излачување го олеснува железото кое се наоѓа во калинката и во внатрешноста.
Селенот е потребен за формирање на зглобна течност. Изворот е месо, кафеав ориз, лук, житарки, алги. Бор – помага за зајакнување на коскеното ткиво. Голема количина се наоѓа во оревите, зелката, морските плодови, сувото грозје, сувите сливи.
Цинк – помага во производството на колаген, вклучен е во процесот на регенерација на клетките.
Калциум – го прави коскеното ткиво посилно, кое се наоѓа во млечните производи, јаткастите плодови, тврдите сирења, јајцата, пченката.
Калиум – учествува во метаболичкиот метаболизам, изворот се зеленила; Фосфор – учествува во одржување на киселинско-базната рамнотежа. Голема количина содржи масната риба, грав, која било зелка. Но, елементот треба да биде содржан само во вистинска количина.
Магнезиум – го отстранува вишокот фосфор, учествува во работата на невроните. Достапно во семки од афион, темно чоколадо, какао, семки, јаткасти плодови, цреши, зелен зеленчук.
Сулфур – учествува во производството на колаген, придонесува за “влажност” на ‘рскавицата, без него таа станува сува и кршлива. Го има во пилешко, јајца, млеко, морска риба, кромид, зелка, јаболка.