19.8 C
Скопје
25. септември 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МакедонијаБизнис

ЕСМ: Приоритет ќе бидат граѓаните, вишоците електрична енергија може да се понудат на стопанството

На состанокот во Стопанската комора (СКСМ) во врска со снабдувањето со електрична енергија на големите производни капацитети во државатa, од страна на Комората беа предложени мерки до Владата со кои би им се олеснила состојбата на фирмите во однос на снабдувањето со електрична енергија.

Меѓу другото, како што информираат од компанијата, до АД ЕСМ е испратен апел доколку во текот на зимскиот период компанијата произведе вишок на електрична енергија, истата да се понуди во повластен пакет за домашните фирми кои трошат големи количини струја, а кои се во тешка состојба со оглед на тоа што се очекува електричната енергија да достигне уште повисоки цени од моменталните.

Генералниот директор, Васко Ковачевски, одговори дека АД ЕСМ веќе ги набавува потребните енергенси и го зголемува сопствениот ископ на јаглен, со цел да го максимизира производството, така што секоја количина над таа што е потребна за граѓаните, ќе има можност преку одреден модел да биде понудена на домашното стопанство. Ковачевски нагласи дека приоритет на ЕСМ е, пред се, да обезбеди електрична енергија за граѓаните, но и за преземените обврски за покривање на загубите во мрежа на МЕПСО и ЕВН Електродстрибуција, за која цел ЕСМ го зголеми производниот план за 2022 година за 20%.

АД ЕСМ обезбедува 100% од енергијата која ЕВН Хоум ја испорачува до домаќинствата и малите потрошувачи.

Можеби ќе ве интересира

Ковачевски: Реформски ја унапредуваме јавната администрација, за подобри услуги за граѓаните и компаниите

M T

Бислимоски: Потрошувачите плаќаат колку што трошат, РКЕ не ги признава кражбите на електрична енергија

M T

Ковачевски: Правиме сѐ за да обезбедиме електрична енергија по цена под берзанската

M T

МТСП: 8 Септември неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија

M T

Коста Костадинов на чести средби со граѓаните – Ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

M T

СДСМ: Два нови капитални објекти за граѓаните, систем за наводнување во Ранковце и градинка во Крива Паланка

M T