Еден од начините да ги намалиме штетните ефекти на високите летни температури врз нашето здравје и расположение е правилната исхрана.
Сепак, проблемот е што на повеќето луѓе им е тешко да ги променат своите навики во исхраната, иако со тоа може да се постигне многу и да му помогне на телото во многу стресни услови како што се високите температури во лето.
– Во лето треба да се стремите кон полесна, нискокалорична храна, пред се овошје и зеленчук или мешани салати. Од друга страна, рибата, белото месо, производите од интегрално пченично брашно, оризот од цело зрно и пченката многу подобро одговараат на секој организам. Во лето се препорачува зеленчук на скара – кромид, пиперки, тиквички, моркови, модар патлиџан, аспарагус. Подгответе го во поголеми количини и чувајте го во фрижидер. Од него можете да направите салати, пити или да послужите со тестенини.
За време на горештините особено се штетни зачинетите јадења, печените, пржените и похованите јадења, масните меса и месни производи, пијалоците со кофеин, слатките, газираните засладени и претерано разладените пијалоци.
– Масната и тешката храна ја отежнуваат циркулацијата, па со зголемување на температурата на воздухот потребно е да се намали конзумирањето на тешко сварлива храна. Неправилната исхрана го зголемува потењето на телото, а со тоа и зголеменото губење на телесни течности, минерали и некои витамини. Варењето на тешката храна бара поголема метаболичка активност, што индиректно ја зголемува телесната температура – објаснува д-р Рудиќ Грујиќ.
Исто така покрај правилниот избор на храна, храната што ја конзумираме мора да биде и здравствено безбедна, за да не дојде до труење.
– Високата температура во случај на нехигиенска подготовка или неправилно складирање на храната го забрзува нејзиното расипување. Ова особено важи за туристите во природа и организаторите на скара, како и за сите љубители на колачи. Свежите јајца се особено чувствителни на високи температури, како и разни салами, свежи сирења, паштети, креми, мајонез и слично – предупредува Рудиќ Грујиќ.