17.8 C
Скопје
2. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис

Дали некогаш сте го забележале овој знак на бензинска пумпа?

Во некои земји, вклучувајќи ги балканските, употребата на сите уреди кои можат да создадат искра, како што се мобилни телефони и други електронски уреди, е строго забранета при полнење гориво.

При влегување во бензинска пумпа лесно се забележуваат предупредувачките знаци „Не користете мобилен телефон додека точите гориво“ или како во регионот знакот на кој мобилниот телефон е прецртан, но дали постои реална опасност? Дали може да има експлозија?

„Ризикот е многу, многу низок“, изјави за US TODAY Мајкл Марандо, член на Националната асоцијација за заштита од пожари.

Марандо рече дека не знае кога почнале предупредувањата или зошто почнале, но консензусот е дека мобилниот телефон има доволно енергија да создаде искра, а кога се меша со запалив бензин, може да предизвика пожар, што може да доведе до живот- заканувачки повреди.

Истражувачите ја тестирале теоријата неколку пати за да видат дали урбаната легенда е факт. Сепак, резултатите никогаш не биле опасни по живот.

„Досега не успеавме да документираме инциденти предизвикани од мобилни телефони. Всушност, многу истражувачи се обидоа да запалат пареа од гориво со мобилни телефони и не успеаја“, велат од Институтот за нафтена опрема, цитирајќи неколку студии.

Шоуто „Mythbusters“ дури еднаш се обиде да го направи тоа, но безуспешно, а теоријата беше осудена од Федералната трговска комисија.

Иако експериментите не запалија искра, Марандо рече дека тоа сепак е можно до одреден степен.

„Не можам да кажам дека нема ризик, бидејќи има шанси тоа да се случи. Можеби една од неколку милијарди“, рече тој и додаде:
„Има премногу фактори за усогласување за да биде речиси невозможно.

Марандо рече дека главната причина зошто луѓето не треба да го користат телефонот додека полнат гориво е тоа што им пречи, како и додека возат. Најголемата грижа е ако пумпата не е правилно инсталирана во резервоарот или ако се истури бензин.

„Сите не ни се грижат за опасностите што можат да постојат на бензинската пумпа затоа што сме толку навикнати да одиме таму!“

Она што може да биде опасно во автомобил на бензинска пумпа е седењето.

„Ако влезете во возило, седнете на вашето седиште, а потоа се вратите од возилото за да ја допрете плинската плин, може да создадете статичко полнење на себе. И тоа статичко полнење може да доведе до искра што може да предизвика палење, “, изјави Марандо..

Ако избие статички пожар, Американскиот институт за нафта вели дека луѓето треба да ја остават млазницата внатре, да се тргнат од возилото и да го предупредат вработен во бензинска пумпа.