18.8 C
Скопје
28. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИКЗДРАВЈЕ

Вкусни и здрави: Пет причини зошто да јадете КАПИНИ

Нема многу работи кои се толку задоволувачки како грицкањето сочна капина. Оние темно виолетови бобинки кои се полни со јастиви семиња се суштинска летна храна која може да ги подобри нашите салати, коктели, па дури и овесна каша за појадок.

Капините се достапни за многумина од нас во нашите локални продавници, земјоделски пазари и, доколку ги имате, во дворовите.

Ако не можете да набавите свежи капини, за среќа се достапни замрзнати опции во текот на целата година, пишува нутриционистката Лорен Манакер.

Капините се нискокалорични, немаат додаден шеќер и се полни со важни хранливи материи. Една шолја свежи капини содржи:

60 калории 14 грама јаглени хидрати

7,5 грама влакна

42 милиграми калциум

29 милиграми магнезиум

30 милиграми витамин Ц.

Покрај тоа, како и другите бобинки, капините содржат антиоксидантни полифеноли, вклучително и антоцијанин (кој му дава на ова овошје уникатна нијанса).

Со неверојатниот вкус што го нудат капините, нивното јадење може да му даде на вашето тело некои големи придобивки ако редовно уживате во нив. Ако сте љубител на капини, еве пет неверојатни ефекти од јадењето на овие црни убавици:

Може да изгубите тежина
Консумирањето овошје е поврзано со позитивни ефекти врз контролата на тежината. Капините се природно масни и без натриум, немаат додадени шеќери и се релативно ниски во калории. Покрај тоа, влакната кои се наоѓаат во овие бобинки може да помогнат во промовирањето на ситост, што може да помогне да се одржи здрава тежина на долг рок.

Ќе го зајакнете имунитетот
Витаминот Ц е моќна хранлива материја која помага за здравјето на имунитетот. Овој витамин придонесува за имунолошка одбрана и ја стимулира активноста на антиоксидансите за чистење, на крајот поддржувајќи го целокупното здравје на личноста. Една чаша свежи капини обезбедува 30 mg витамин Ц, што е над 30% RDA.

Може да видите когнитивни подобрувања
Капините содржат уникатен полифенол наречен антоцијан, кој исто така се наоѓа во други намирници кои имаат природно сина или виолетова боја (како што се боровинки, виолетова зелка и виолетови компири).

Податоците покажуваат дека овој полифенол е поврзан со значителни подобрувања во меморијата, вниманието и психомоторната брзина, што ги прави капините моќна храна за здравјето на мозокот.

Може да забележите подобрувања во цревниот микробиом.
Вашиот цревен микробиом може да има големо влијание врз здравјето на цревата, вашето имунолошко здравје, па дури и вашето ментално здравје, а тоа е под влијание на одредени избори на исхрана и начин на живот.

Консумацијата на бобинки, вклучувајќи ги и капините, може да предизвика силна промена во бактериските заедници на гастроинтестиналниот тракт и да го поддржи здравиот цревен микробиом.

Може да го ублажите воспалението
Хроничното воспаление е поврзано со срцеви заболувања, мозочен удар, рак и други болести.

Податоците покажуваат дека овие бобинки можат да помогнат во борбата против воспалението, особено она предизвикано од дебелината.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Досадата сепак не е толку лоша: Овие неколку причини покажуваат зошто

M T

Пет причини зошто жените избираат доминантни мажи: ЧЕТВРТАТА може да биде КЛУЧНА

M T

5 ПРИЧИНИ ЗОШТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОСЛАБИТЕ: Залудно гладувате и се мачите – Килограмите НЕМА ДА СЕ СТОПАТ без ова!

M T

Некои се безопасни, а некои укажуваат на здравствени проблеми: Четири причини зошто вашите нокти може да пожолтат

M T

Соништата и кошмарите можат да ги имаат истите причини: Еве зошто се појавуваат и како да се спречи нивното повторување

M T

Еве седум причини зошто е добро да се има помлада сестра

M T