5. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Гответе тестенини без вода: Погледнете во што е тајната

На прв поглед, готвењето тестенини без вода изгледа невозможно.

Американскиот експерт за храна и готвење Харолд Мекги препорачува тестенините да се варат во мала количина ладна вода.

Според него, овој начин на подготовка има најдобар вкус. Ќе одиме чекор понатаму и ќе го подобриме неговиот метод со целосно исфрлање на водата.

Иако овој метод не може да се користи со сите јадења, тој е совршен за повеќето јадења со тестенини.

Тајната е да ја замените водата со течноста со која ќе ги послужите тестенините. Тоа значи дека веднаш го готвиме во супа или сос. На овој начин добиваме совршен вкус и совршена конзистентност.

Тестенините ќе одговараат на вкусот и аромата на нашето јадење.

Од друга страна, скроб од варени тестенини ќе влезе во супата или сосот, малку ќе се згусне и ќе го нагласи вкусот.

Готвењето тестенини без вода не само што го подобрува нивниот вкус. Овој метод ќе ви заштеди време и е поеколошки. Тестенините не мора да ги готвите посебно, па затоа е побрзо да ја подготвите вечерата од садовите кои потоа ќе останат во мијалникот.

Исто така, не ја поливате водата од тестенините, па ништо не се троши. Паметно, брзо, практично. И што е најважно, вкусно е.

За многу луѓе, единствениот правилен концепт е да се фрлат сувите тестенини во доста зовриена, солена вода. Не сме против традиционалните рецепти, но желни сме да пробаме нови начини.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +