33.8 C
Скопје
4. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик Во тренд...

Ако спаѓате во оваа група на луѓе, најверојатно ќе живеете по 90 години

Студијата, објавена во Журналот на Американското здружение за геријатрија и спроведена од тим научници од универзитетите Харвард и Бостон, следела 159.255 жени.

Студијата спроведена во Соединетите Американски Држави (САД) покажа дека пооптимистите луѓе имаат 10 отсто поголеми шанси да живеат по 90 години од оние кои се најмалку оптимисти.

Како резултат на студијата, научниците заклучија дека оптимизмот може да се поврзе со 5,4 проценти зголемување на животниот век на човекот или во просек за 4,4 години, и забележаа дека овие резултати се однесуваат на депресија, хронични срцеви заболувања и социјални и економски состојби.

Потсетувајќи дека општо прифатено е дека вежбањето е важно за здравјето и дека редовното вежбање го продолжува животот на човекот за 0,4 до 4,2 години, научниците наведуваат во написот:

„Нашите наоди сугерираат дека ефектот на оптимизмот може да се спореди со ефектот на вежбањето.