Краставиците се богати со антиоксиданси, витамини и минерали, па спаѓаат во многу корисни намирници.Тие влијаат на нашиот изглед, кожа и коса, но и на нашето здравје.
Ни даваат енергија и максимално хидратираат. Тие се користат во Индија уште од античко време, не само како дел од исхраната, туку и во традиционалната медицина. Многумина не се ни свесни колку е корисен овој зеленчук. Еве како тоа влијае на нашето тело ако се консумира редовно:
Помага при губењето килограми
Високото ниво на вода во краставиците помага да се одржи ситоста и да се контролира внесот на храна. Краставицата не содржи масти и е нискокалорична, па е одлична за слабеење.
Го забрзува варењето
Краставиците содржат растителни влакна, витамини и висок процент на вода, а тоа помага вашето варење да работи подобро. Затоа, само една краставица може да ги реши дигестивните проблеми.
Ја хидрира кожата и косата до максимум
Краставиците се полни со вода, а секојдневното консумирање го подобрува целокупното ниво на хидратација на организмот, што е голем плус за здравјето.Покрај тоа, содржат витамини Б и Ц, како цинк, а пресудни се за убава кожа. Полни се и со кофеинска киселина, која има антиинфламаторни својства, а фисетинот во краставицата помага во борбата против првите знаци на стареење на кожата. Витамините Б, како што е рибофлавинот, со кој се богати краставиците, се одговорни за одржување на здрава коса. Покрај нив, важен е и биотинот и витаминот Ц кои исто така го спречуваат предвременото опаѓање и појавата на седа коса.
Поволно делува на кардиоваскуларниот систем и може да го намали нивото на холестерол
Богата е и со калиум, магнезиум и витамин К, кои се важни за правилното функционирање на кардиоваскуларниот систем. Витаминот К го регулира нивото на калциум во крвта, а намалувањето на магнезиумот и калиумот е поврзано со зголемување на крвниот притисок. Покрај тоа, ако ја јадете редовно, можете да го намалите холестеролот.
Ги зајакнува коските и забите
Краставиците содржат минерали како молибден и флуор, кои го спречуваат појавата на кариес. Богати се и со калциум, кој е одговорен за цврсти заби и коски.
Може да го елиминира лошиот здив
Ако консумирате краставица, можете да заборавите на гума за џвакање и борбата против лошиот здив. Краставицата ќе ја освежи усната шуплина и ќе ги залечи раните. Ставете една исечена ролна краставица на непцето и држете половина минута, бактериите одговорни за лошиот здив ќе се елиминираат.