5. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Месото никогаш не било помеко и посочно, сето тоа благодарение на една необична состојка! -ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРОБАЈТЕ ЈА ЧОРБАТА СО ЌОФТЕ И ЈУДЛИ

Домашната супа со тестенини или кнедли се прави со пилешко, говедско или телешко месо. Заменете го ова месо со мелено месо и додадете ќофтиња во супата

Често се случува меленото месо да биде тврдо и суво, а за да ви бидат сочни ќофтињата, задолжително маринирајте ги во пиво. Во меленото месо додајте сечкан кромид, презла и пиво, па ставете во кесичка. Пожелно е да ги чувате во маринадата, во фрижидер 1 ден, а доколку немате време можете и пократко.

Подготовка: Морковот ситно се сечка и се пржи на масло. Додадете ситно сечкан кромид, пиперка и целер и покријте. Оставете го зеленчукот да врие околу 7 минути, а потоа додадете 1,5 литри вода. Кога ќе зоврие додадете компири исечкани на коцки. На меленото месо по желба додајте го сечканиот кромид, презла и зачините или маринирајте го во пиво. Направете мали топчиња да се валкаат во брашно, па додајте ги во супата. Гответе 10 минути на тивок оган. Потоа додадете ги тестенините и оставете ги на тивок оган уште 12 минути. Готовата супа тргнете ја од оган, па додадете го сечканиот магдонос. Јајцето изматете го со павлаката, па прелијте и промешајте.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +