22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Месото никогаш не било помеко и посочно, сето тоа благодарение на една необична состојка! -ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРОБАЈТЕ ЈА ЧОРБАТА СО ЌОФТЕ И ЈУДЛИ

Домашната супа со тестенини или кнедли се прави со пилешко, говедско или телешко месо. Заменете го ова месо со мелено месо и додадете ќофтиња во супата

Често се случува меленото месо да биде тврдо и суво, а за да ви бидат сочни ќофтињата, задолжително маринирајте ги во пиво. Во меленото месо додајте сечкан кромид, презла и пиво, па ставете во кесичка. Пожелно е да ги чувате во маринадата, во фрижидер 1 ден, а доколку немате време можете и пократко.

Подготовка: Морковот ситно се сечка и се пржи на масло. Додадете ситно сечкан кромид, пиперка и целер и покријте. Оставете го зеленчукот да врие околу 7 минути, а потоа додадете 1,5 литри вода. Кога ќе зоврие додадете компири исечкани на коцки. На меленото месо по желба додајте го сечканиот кромид, презла и зачините или маринирајте го во пиво. Направете мали топчиња да се валкаат во брашно, па додајте ги во супата. Гответе 10 минути на тивок оган. Потоа додадете ги тестенините и оставете ги на тивок оган уште 12 минути. Готовата супа тргнете ја од оган, па додадете го сечканиот магдонос. Јајцето изматете го со павлаката, па прелијте и промешајте.

Можеби ќе ве интересира

Ред месо, ред леб: Направете вкусен босански мелез

M T

ИДЕЈА ЗА РУЧЕК – Кнедли полнети со мелено месо

M T

Јадење без месо: Ориз со зеленчук на наједноставен начин

M T

Може да се пече на скара, но НЕ Е МЕСО: Еве што е пожелно да се јаде за време на горештините, а што треба строго да се избегнува

M T

Најголемите грешки што ги правите при печењето на скара: „Поради нив и доброто месо излегува лошо“

M T

ЕДНОСТАВЕН ТРИК – Постои начин секогаш да знаете дали месото е свежо или не

M T