3.8 C
Скопје
20. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМОЗАИКЗДРАВЈЕ

ГИ ЈАДЕМЕ СЕКОЈ ДЕН, А ПРЕДИЗВИКУВААТ РАК: Ова се 4-те НАЈОПАСНИ АДИТИВИ ВО ХРАНАТА!

Ако внимавате на декларациите за прехранбените производи, тогаш сигурно сте забележале дека содржат адитиви. Поточно, етикети како E 252, E 171 и многу други.

Луѓето често се прашуваат дали декларациите се навистина вистинити, како да препознаат дали храната е здрава или штетна.

Која е функцијата на засилувачи на вкус.

Имаат функција само да ни се допадне нешто.Научивме дека има четири вкуса: слатко, кисело, солено и горчливо, но никогаш не ми беше јасно зошто нема „луто“.Сепак, петтиот вкус луто.

„Јапонски научник открил со изолирање на компонента од морските алги и видел дека со додавање на некоја храна го добива тој убав вкус. Не треба да биде нездраво, тоа што доаѓа од алги значи дека не е штетно“

Списокот на адитиви е голем, но оние на кои им треба посебно внимание се:

Е 252 калиум нитрат

Е 251 натриум нитрат

Е 250 натриум нитрит

Е 249 калиум нитрит

Адитивите не се директно канцерогени, но овие четири се проблематични. Тие не се проблематични со нивната хемиска структура, бидејќи, да речеме, растителната храна, како што е спанаќот, е богата со нитрати. Меѓутоа, кога се користат за зачувување на месните производи, што е проблематично и она што Европската управа за безбедност на храна сè уште соодветно го нема земено предвид е дека постои мислење на Светската здравствена организација дека месните производи кои се конзервираат со нитрати или нитрити се канцерогени од прв ред, конкретно за рак на дебелото црево. со сигурност може да се каже дека предизвикува рак“

Како да ги препознаете?

Храната која има интензивна црвена боја дефинитивно содржи канцерогени адитиви, а потоа открила кое е решението.

Можат да се најдат во некои сирења, не е важно дали се поцврсти или помеки. Се што е интензивна црвена боја е показател дека ги имаат. Така што сами по себе не претставуваат проблем, туку е проблем бидејќи помеѓу адитивите и протеините се во месото, има реакција. Оваа реакција се јавува или под дејство на желудочна киселина или кога пржиме, под дејство на цревни микроорганизми. Мислам дека најголем ефект има на дебелото црево. Секако децата сакаат паштети, виршли, сувомеснати производи, но многу често „На сите им се советува да комбинираат храна“.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ: Жена која преживеала 12 видови на рак може да биде клучот за пронаоѓање лек за ракот

CENTAR MKD

„Имам рак“ – Бајден ја вознемири американската јавност, реагираше Белата куќа

M T

Намирници кои значително го зголемуваат ризикот од рак, а ги јадеме речиси секој ден

M T

ВНИМАТЕЛНО СО ЧАЕВИТЕ – Еден вид чај го зголемува ризикот од добивање рак на речиси сите органи

M T

Шест можни симптоми на рак на желудникот

M T

Осум симптоми на рак на дојка кои можеби не ги знаете

M T