Во денешниот предлог за ифтар, ви пренесуваме рецепт за бегова супа, „кралицата на сите супи“ во босанската кујна.
Супа со врвен квалитет што целосно го оправдува префиксот се прави на следниов начин:
Потребно:
300 гр пилешко месо
200 гр коренест зеленчук (моркови, магдонос, целер)
50 гр путер
50 гр брашно
20 гр суви бамии
1 жолчка од јајце
50 гр крем или милерама
1/2 лимон
1 ловоров лист
малку сол и бибер
Подготовка:
Најпрво подгответе ги бамите така што ќе ги ставите да се варат со малку лимон околу 20 минути. Исцедете и оставете ги на страна.
Измијте го пилешкото, ставете го во тенџере со вода, додадете ги исчистените цели моркови, магдоносот, целерот и ловоров лист, посолете и варете.
Кога месото ќе се свари, процедете ја супата, одделете го месото од коските и исечете го на коцки.
Варените моркови исечкајте ги на коцки и исечкајте ги магдоносот и целерот.
Во друг сад ставете путер, загрејте го и додадете брашно, малку пропржете, па прелијте со густинот/супата и варете околу 15 минути.
Додадете го месото и исечканиот зеленчук, бамите и варете уште неколку минути.
На самиот крај изматете ги жолчките со кремот и лесно додајте ја супата додека мешате.