Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Сателит го следеше летот на соколот кој прелета повеќе од 10.000 километри за 42 дена

Благодарение на пандемијата, патувањето од една земја во друга стана здодевно и тешко. Но, за птиците, се разбира дека не.

Направен е интересен тест на еден сокол, неговиот лет беше следен.

Сокол неодамна беше опремен со систем за следење сателити и полета од Јужна Африка с way до Финска. Забавното во ова лето беше што за 42 дена соколот леташе над 10.000 километри по речиси права линија, со брзина од 230 километри на ден.

Летот траеше подолго во близина на Европа и пократок со повеќе застанувања над Африка. Ова исто така докажа колку различните временски температури играат голема улога во одредувањето на максималните перформанси на одредено животно.

Оваа информација беше објавена на Твитер, проследена со голем број реакции, „колку е среќна оваа птица и може да мигрира каде сака“.

* фото Pixabay