Британската докторка Дебора Ли состави листа од три прехранбени производи кои ќе ви помогнат брзо да го намалите нивото на холестерол во крвта, а со тоа и ризикот од срцеви и кардиоваскуларни заболувања.
Како што објасни, зголеменото ниво на холестерол најчесто се поврзува со навиките во исхраната, но во некои случаи причината може да биде и бубрежна болест, недоволна функција на тироидната жлезда, дебелина, анорексија, консумирање цигари или големи количини алкохол, како и прекумерна сол во диета.
Храната за зголемување на холестеролот вклучува масно месо, колбаси, колачи, сирења и десерти. Сепак, како што советува докторот, не треба целосно да се откажувате, туку само да го ограничите износот.
Како прв чекор во борбата против високиот холестерол, британскиот лекар препорачува замена на заситените масти со незаситени. Исхраната може да вклучува ореви, маслиново и масло од сусам, мешунки, црвена риба и живина.