28.8 C
Скопје
27. септември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+ Бизнис ТОП ВЕСТИ

Заев: Извозот бележи раст од 34,6% во споредба со лани

Фејсбук статус на премиерот Зоран Заев:

Позитивните трендови во економијата продолжуваат.
➡️ Во периодот од јануари-јули 2021 вкупната вредност на извозот изнесува скоро 4 милијарди евра и бележи раст од 34,6% во споредба со истиот период во 2020 година.
➡️ Само во јули 2021 година, во споредба со јули 2020 година растот е 13,2%.
➡️ Вкупната трговска размена за иститот период изнесува 9.4 милијарди евра.
ℹ Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Кина.
Економските политики ги градиме на солидна база, планираме на долг рок, а резултатите се веќе евидентни и во услови на светска пандемија.