28.8 C
Скопје
27. септември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Здравје

Честите ноќни смени може да го зголемат ризикот од срцева аритмија

Според една нова студија, луѓето кои работат ноќни смени имаат 12 проценти поголем ризик од атријална фибрилација (АФ) – неправилни отчукувања на срцето – во споредба со луѓето кои работат преку ден, пренесува First Health.

Иако студијата не воспоставува причинско -последична врска помеѓу ноќната работа и АФ, истражувачите велат дека резултатите јасно укажуваат на зголемен фактор на ризик.

AF е прилично честа срцева аритмија која, доколку не се лекува, може да доведе до срцева слабост и мозочен удар.

Работната ноќна смена подолг временски период може да го зголеми ризикот од АФ.

Во една студија објавена во Европски журнал за срце, истражувачите откриле дека, во споредба со мажите, жените имале поголем ризик од АФ кога работеле ноќни смени повеќе од 10 години.

Нивниот ризик се зголеми за 64 проценти во споредба со нивните врсници кои работеа преку ден.

Ризикот од АФ се зголемува со возраста, така што со зголемување на просечниот животен век и жените имаат тенденција да живеат подолго од мажите, постарите луѓе, особено жените, почесто ја доживуваат оваа состојба.