25.8 C
Скопје
19. август 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МозаикТехнологијаВо тренд...

Дали iPhone 13 навистина поддржува сателитска комуникација?

Пред неколку дена, се шпекулираше дека претстојната серија iPhone 13 ќе поддржува поврзување со сателитски систем со ниска орбита (ЛЕО). Според аналитичарот Куо Минг-Чиу, кој прави предвидувања за претстојните уреди на Apple, iPhone 13 ќе поддржува сателитски систем што ќе им овозможи на корисниците да се јавуваат и испраќаат пораки без покритие 4G и 5G.

Штом веста стигна во јавноста, предизвика бурни дебати. Всушност, веста ги собра акциите на Apple со рекордна брзина. Ова не е чудно, бидејќи сателитската комуникација е голема предност. Ако покриеноста на сигналот 4G / 5G е слаба, корисниците се уште можат да испраќаат пораки и да остваруваат повици.

Куо Минг-Чи тврди дека iPhone 13 ќе користи „сопствен“ чип Qualcomm X60 кој поддржува фреквентен опсег n53 што го користи сателитската комуникациска компанија Глобалстар. Сепак, некои мобилни аналитичари и експерти за комуникација го доведоа во прашање таквото предвидување. Тие наведуваат дека „Apple iPhone 13 нема да поддржува сателитска комуникација“, бидејќи тврдат дека овие сопствени чипови „само“ ќе ги подобрат постојните 5G конекции.

iPhone 13 сепак нема да поддржува сателитска комуникација?

Проблемот е што сателитските комуникации воопшто не користат некои фреквентни опсези. Најверојатно, Apple ќе користи само еден од вообичаените стари копнени фреквентни опсези на Globalstar за да ги прошири Apple конекциите. Според Блумберг, сателитската функција што ја развива Епл им овозможува на корисниците да испраќаат текстуални пораки само во итни случаи.

Оваа функција исто така им овозможува на корисниците на iPhone да пријавуваат итни случаи во области без покривање на мобилната мрежа. Сепак, малку е веројатно дека компанијата ќе ја лансира оваа функција во 2021 година. Apple најверојатно ќе ја воведе оваа функција како специјална услуга и нема да ја замени тековната комуникација за СМС и повици.

Покрај тоа, Блумберг исто така тврди дека Apple нема да ја започне оваа услуга во сите региони. Неговата достапност ќе зависи од локалните регулативи и сателитските локации. Вградената функција ќе бара од корисникот да излезе надвор и да оди во одредена насока за да му помогне на iPhone да се поврзе со сателитот. Врската исто така може да не е моментална и може да потрае и до една минута за iPhone успешно да комуницира со сателитот.

Ќе биде потребен специјален модемски чип за поврзување со сателитот, а Apple ќе продолжи да ја користи технологијата Qualcomm во следните неколку години. Не е јасно дали Apple ќе соработува со Globalstar, како што спомена Минг-Чи Куо.

Во најдобар случај, n53 е само „Wi-Fi канал што никој не го користи“ со иста фреквенција. Од оваа гледна точка, нема да имаме можност да го користиме „сателитскиот iPhone“ на Apple најмалку една или две години.