23.8 C
Скопје
29. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНАИЗБОР

СИТЕ ГИ ПРАВААТ ОВИЕ 3 ГОЛЕМИ ГРЕШКИ: Многу грешите доколку го правите ова при подготвувањето тестенини

Се чини дека не постои универзален рецепт за подготовка на тестенини и дека секој има одредени навики при подготовка на овој специјалитет. Сепак, некои митови опстојуваат со векови, а денес ги земаме здраво за готово, но тие, сепак, многу влијаат на конечниот вкус на тестенините и јадењата воопшто.

Еве што велат готвачите за тоа – што е вистина, а што не кога станува збор за готвење тестенини.

Дали додавањето масло во врела вода спречува лепење?

Неточно. Маслото може да спречи пенење на водата, но нема да спречи лепење на тестенините. За да ги одделите макароните или шпагетите, проверете дали водата брзо врие, повремено промешајте ги тестенините додека се варат и измешајте ги со сосот веднаш откако ќе ги процедите.

Дали треба да ги измиете тестенините откако ќе ги процедите?

Неточно. Сакате вашите тестенини да бидат малку скробни (односно лепливи и вкусни), така што сосот останува залепен за секоја тестенина и ефикасно ја премачкува. Со плакнење ќе оставите помалку вкусни тестенини и водена текстура.

Дали секогаш треба да се става сол во топлата вода?

Точно. Тестенините ќе бидат благи ако се готват без сол. Додадете најмалку 1 лажица за килограм тестенини во врела вода.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Британската премиерка со одговор на критиките: „Жал ми е за грешките, но останувам“

M T

5 грешки кои речиси секој ги прави при месење тесто

M T

Кремљ призна: Имаше грешки за време на мобилизацијата

M T

Ова се 6-те грешки кои постојано ги повторувате и поради кои не можете да изгубите тежина

M T

Признавањето на сопствените грешки е тешко: 10 знаци дека всушност ВИЕ сте проблем во вашата врска

M T

Гответе тестенини без вода: Погледнете во што е тајната

M T