21.8 C
Скопје
1. октомври 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МакедонијаБизнис

Исплатени 255,9 милиони денари за субвенции за произведено и предадено млеко и за женски приплодни маторици

Агенцијата за финанаиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 7.347 субјекти исплати 255,9 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на фармерите кои произведуваат и предаваат овчо, козјо и кравјо млеко.

Фармерите кои произведуваат и предаваат кравјо млеко добиваат поддршка од 3.5 денари по литар, додека сите кои произведуваат козјо и овчо млеко финансиската поддршка по литар предадено млеко е 4.5 денари по литар.

Со денешната транша ислатени се и средства за фармерите кои одгледуваат женски приплодни маторици. Финансиската поддршка за оваа мерка изнесува 1.000 денари по маторица и 1.100 денари по маторица за сите земјоделски стопанства кои во фармата имаат од 6 до 50 маторици.

„ АФПЗРР, до денеска исплати близу 5,9 милјарди денари за субвенции, што е 84% од средствата предвидени по Програмата за финансиска поддршка во земјоделство. До сега исплатени се субвенциите за лозарство, овоштарство, сточарство, полједелство, тутун, пчеларство, мали земјоделски стопанства, индивидуални земјоделци и останати мерки. Сите апликанти кои ги исполнуваа условите за добивање на финансиска поддршка, во еден ден и без никаква селекција, добија пари на нивните сметки. Таа политика и пракса ќе продолжи и во иднина, земјоделците заслужуваат да си ја добијат поддршката кога се во полн на берба или пак подготовка на површините за есенската сеидба“, појаснува директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски.

Можеби ќе ве интересира

Привремено се укинуваат царините за млеко и павлака

M T

ВНИМАВАЈТЕ СО МЛЕКОТО: Не пијте го со овие намирници, може да направите хаос во организмот

M T

Природен напиток кој се вари максимум 4,5 часа, го пијат наместо вода и е добар за притисокот

M T

МЗШВ: Со усвојувањето на ребалансот на Буџетот се исплаќаат субвенции кон 45 илјади земјоделци – За прв пат се воведува и можност за авансна исплата

M T

Еве зошто е поздраво кафето без млеко и шеќер

M T

ЧУВАЊЕТО НА МЛЕКО ВО ВРАТАТА ОД ФРИЖИДЕРОТ Е ГОЛЕМА ГРЕШКА: Кога ќе ја видите причината, НИКОГАШ нема да го повторите тоа

M T