8.8 C
Скопје
23. септември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Зошто косата не треба долго време да стои водена?

Кога косата е водена, водата стигнува до фоликулите, кои го зголемуваат волуменот до 30 проценти. Со често зголемување и намалување на волуменот, фоликулот пука и на тој начин влакната се уништуваат.

Кога косата е водена, нејзината молекуларна структура почнува да се менува. Водата се апсорбира преку тврдиот надворешен слој на влакната на кутикулата и продира во кортексот, кој отекува во таа прилика. Ова значи дека кортексот во моментов ја губи силата и потешко ја држи тежината на водената коса.

Инаку, фоликулот на косата се состои главно од кератин протеин, има цилиндрична форма и има три слоја – кутикула, кортекс и медула, каде кутикулата е надворешен слој, кортексот среден слој, а медулата внатрешен слој на косата. Коренот лежи заштитен под површината и се нарекува фоликул.
Тоа е всушност вдлабнување на епидермисот (површински слој на кожата) во дермисот (внатрешен слој). Кога косата е влажна, дел од водата се пробива до фоликулите и може да апсорбира вода до 30 проценти од сопствената тежина. Колку подолго фоликулот е влажен, толку повеќе отекува. Како што фоликулот се суши неколку пати, а потоа повторно апсорбира вода од косата, тој почнува да пука, трајно оштетувајќи го коренот на косата.

Можеби ќе ве интересира

Евтино и природно: Доктор открива кое масло е најдобро за раст и густина на косата

M T