Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Бесими: Учесниците на пазарот мора да придонесат во надминување на тековните состојби

Денеска, во Министерството за финансии се одржа седница на Советот за развој на пазарот на капитал, на која министерот за финансии, Фатмир Бесими, најави дека Советот активно ќе продолжи со своите активности.

„Мерките што ги презема Владата на Република Северна Македонија во доменот на пазарот на капитал не може да ги решат сите проблеми пред кои сме исправени. Но, се надевам дека со заеднички напори, преку меѓусебна размена на искуства и идеи, сите заеднички ќе дадеме придонес во изнаоѓањето вистински решенија за натамошниот раст и развој на пазарот на капитал. Учесниците на пазарот како најзасегнати страни мора да дадат свој придонес во надминување на тековните состојби“, рече минситерот на седницата на Советот за развој на пазарот на финансиските пазари.

Министерот потенцира дека за правилно насочување на понатамошниот развој на финансиските пазари и нивна либерализација има потреба од изготвување стратегија за либерализација и развој на финансиските пазари, со посебен осврт на пазарот на капитал, користење на меѓународното експертско искуство и практики во земјите со слично ниво на развиеност на финансиските пазари како нашата земја.

Бесими истакна дека Министерството за финансии, со цел да го стимулира економскиот раст во Република Северна Македонија, особено во фазата на закрепнување на економијата од последиците предизвикани од пандемијата на Ковид-19, е во процес на планирање на начинот и условите за воспоставување фондови за развој, кои се во насока на олеснување на пристапот до финансиски средства за компаниите во Република Северна Македонија.

Главниот фокус е во изнаоѓање начини за создавање извори на средства за малите и средните компании, за стратешки и зелени инвестиции, кои се двигател на економскиот раст и генератор на нови работни места. Овие нови извори на средства треба да го поддржат економскиот раст, без дополнително зголемување на дефицитот, туку со воспоставување фондови, кои ќе соберат капитал од реномирани приватни инвеститори и меѓународни финансиски институции.

Советот денеска се осврна и на прашањето за виртуелните средства и нивото регулирање.

Некои држави донесоа законски решенија за регулирање на виртуелните средства сѐ со цел да привлечат инвеститори во виртуелни средства и да се отворат за иновативната технологија врз основа на која се создадени овие средства. Во Република Северна Македонија првпат со предлогот на Законот за изменувањето и дополнувањето на Законот за спречување перење пари и финансирање на тероризмот се среќаваат виртуелните средства само од аспект на активности поврзани со спречување перење пари и финансирање тероризам.

Советот за развој на пазарот на капитал ја следи состојбата на пазарот на капитал и предлага мерки за обезбедување негов континуиран раст и развој. Го сочинуваат министерот за финансии, д-р Фатмир Бесими, кој е и претседател на Советот, а членови се претставници на Министерството за економија, Комисијата за хартии од вредност, Народната банка на Република Северна Македонија, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Агенцијата за супервизија на капиталното финансирано пензиско осигурување, Македонска берза АД Скопје, Централен депозитар на хартии од вредност АД Скопје, Македонската банкарска асоцијација – Скопје, како и претставници од друштвата за управување со инвестициски фондови, од пензиските друштва и претставник од големите трговски субјекти, предложен од Стопанската комора на Македонија, Стопанска комора на севернозападна Македонија и Сојузот на стопанските комори на Македонија.

Можеби ќе ве интересира

Османи: Словенечкото претседателство ќе ја реафирмира европската перспектива на Западен Балкан

M T

СДСМ вечерва на седница на Извршниот комитет се очекува да ги потврди првите кандидати за градоначалници

M T

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

M T