28.8 C
Скопје
27. септември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Османи: Словенечкото претседателство ќе ја реафирмира европската перспектива на Западен Балкан

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска се обрати на заедничката седница на Комисијата за европски прашања и на Националниот совет за евроинтеграции на која беа презентирани Програмата и Приоритетите на словенечкото претседателство со Советот на ЕУ.

Османи на почетокот упати честитки за преземањето на водството со Советот на ЕУ од страна на Словенија, но и за силниот фокус кон земјите од Западен Балкан, за иницијативата да го организираат Самитот ЕУ-ЗБ, кој ќе вклучи важни теми како што се спроведувањето на Економско-инвестицискиот план, иницијативите за регионално меѓуповрзување и можноста за вклучување на регионот во работата на Конференцијата за иднината на ЕУ.

„Преземањето на водството со Советот на ЕУ од страна на Словенија доаѓа во многу важно време за самата ЕУ која продолжува да се соочува со бројни предизвици, меѓу кои секако и застојот на политиката на проширувањето и на потребата за реафирмација на европската перспективата за земјите од регионот на Западен Балкан“, истакна Османи при што посочи дека Словенија како непосреден сосед на регионот, не само што го познава, туку има и сопствен интерес и искрено сака да му помогне на регионот.

„Она што беше силен политички ангажман од страна на Германија прерасна во португалски предлог за надминување на разликите, кој сега се смета за предлог на претседателството со кое раководи Словенија. И во овие комплексни политички односи, тоа може да се нарече и една мала политичка придобивка: да обезбедиме константа во рамките на Претседателството со ЕУ, која ќе го држи нашето европско досие високо на Агендата на ЕУ, секако со фокус кон отстранувањето на блокадата од страна на Бугарија. Тоа претставува и важна порака дека Унијата не кренала раце ниту од земјава, ниту од регионот, туку активно партиципира во разрешувањето на предизвиците во овие земји“, додаде Османи.

Можеби ќе ве интересира

Oсмани во Њујорк на средба со Балакришнан

M T

Османи: Воспоставивме дипломатски односи со Филипини

M T

Словенија воведе задолжителна вакцинација за вработените во јавната администрација

M T