Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Бочварски: Преку новиот закон за градење ги олеснуваме постапките во градењето

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, денеска присуствуваше на стручна дебата по повод предлог-законот за градење, во организација на Друштвото на патиштата на Македонија.

Во своето излагање тој истакна дека Владата ја справедува досега најголемата реформа во градежната дејност во државата преку имплементација на новиот Закон за урбанистичкото планирање и изготвување на новиот закон за градење.

Со предлог-законот за градење, потенцира министерот Бочварски, на современ и стручен начин се уредува материјата на изградбата на градби преку која се стимулира просторниот и економскиот развој на државата и се олеснуваат постапките за градење.

„Пред нас е предизвикот да ги спроведеме неопходните реформи за да може да воведеме високо ниво на професионалност и стандардизација на прописите и нормите во делот на градежната дејност. По секоја цена не сакавме да креираме закон кој би бил штетен како и претходните. Затоа, изминатиов период целата стручна јавност, граѓанските организации и сите други фактори вклучени во оваа проблематика учествувавте во креирањето на овој нов закон со свои предлози и решенија“, истакна Бочварски.

Објасни дека градежништвото учествува со над 30 проценти во домашниот бруто-производ, вработува над 40 илјади работници, а поддржува уште 36 други стопански гранки.

Затоа, како што рече, многу е важно да создаваме услови на континуитет на градежна експанзија во земјата, но притоа мора да понудиме нови знаења, нови норми и методи, кои ќе ги приспособиме на домашната легислатива, истакна Бочварски.

Според него, со предлогот на новиот закон за градење се уредуваат постапките од фазата на изработка на проектната документација, градењето, употребата и одржувањето на градбите, со обезбедување усогласеност на изградбата со просторните и урбанистичките планови и проекти, преку заштита и унапредување на животната средина. Понатаму, се регулираат управните и другите постапки со кои се дозволуваат и контролираат изградбата, правата и обврските на учесниците во изградбата и други прашања поврзани со изградба на градбите.

„Во моментот законот сѐ уште е во изработка, сите доставени предлози ги разгледуваме и ги усогласуваме, вклучително и предлозите за пристапност на лицата со инвалидитет“, нагласи министерот.

Можеби ќе ве интересира

Бочварски: Инвестиравме 23 милиони евра за реконструкција на локални улици во општините

M T

Бочварски: Го развиваме Дојранскиот регион, започнува реконструкцијата на три патишта во општина Дојран

M T

Бочварски: Браната Отиња се гради според предвиденото темпо

M T

Бочварски: Ја спроведуваме најтемелната реформа во урбанизмот и градежништвото

M T

Бочварски: Привршуваме со изградбата на социјалната зграда во Гевгелија

M T

Бочварски: Привршува изградбата на обиколницата во Штип, експресниот пат до Радовиш готов до април 2022 година

M T