7 C
Скопје
3. декември 2020
Centar.mk – Дознај сѐ!
Centar Бизнис

“Хрватска нема да може да го издржи ударот на економската криза”

Економскиот аналитичар Дамир Новотни ја коментираше економската состојба во Хрватска.

Тој рече дека не е добро време да се укине мораториумот за егзекуции. Тој вели дека кризата ќе трае некое време, и дека дел од граѓаните нема да имаат плата или ќе имаат намалени плати, пренесува порталот 24 часа.

Тој не смета дека ваквиот систем е добар, бидејќи да беше, Хрватска немаше да има толку блокирани граѓани и микропретприемачи.

“Долговите мора да се отплатат, нашите граѓани се склони на позајмици, за разлика од другите земји од Централна Европа. Во нашата земја тие влегуваат во должнички односи поради неможноста да се постигнат нормални приходи според нивните очекувања. Треба да го смениме системот за наплата, кој е полн со празнини. но стандардните каматни стапки се екстремно високи веќе две децении и сè уште се високи, тие ја создаваат оваа неодржлива состојба. Има премногу учесници во овој процес. За хрватски околности, германскиот модел на извршна постапка би бил неприфатлив и да се избегне трајна блокада на сметката. Ние ги принудуваме нашите сограѓани да излезат од економскиот систем и принудуваме на голем број од нив во сивата економија. Така создаваат приход во неформалниот дел од економијата, не плаќаат долгови и се обидуваат да ги подмират долговите”, изјави Новотни за хрватски N1.

Тој исто така ги коментираше последиците од пандемиската криза и овој бран на ковид 19.

“Хрватска влезе во општата рецесија далеку најмалку подготвена во споредба со другите земји на ЕУ. Не можеме да издржиме друго затворање (lockdown). Голем дел од економијата зависи од директниот сектор, од давателите на услуги и приматели. Имаме голем структурен проблем што се провлекува со децении. Корисниците на услужните економии ќе мора да се прилагодат, мислам дека ќе биде тешко да се балансира потребата за продолжување на економската активност. Некои од давателите на угостителски услуги веројатно нема да можат да ја преживеат кризата дури и со помош на владините мерки. Постојат голем број притисоци. Тие се во најдлабоката економска криза во историјата на модерна Хрватска. Владата веќе нема резерви на кои може да смета за да им помогне на претприемачите и компаниите, се очекува помош од фондот на ЕУ, но таа ќе биде достапна само на пролет”, рече тој.

Тој додава дека Хрватска пропушти цела деценија на раст и создавање на резерви и дека се наоѓа во ситуација да опаѓа економската активност и да нема резерва.

МАРКЕТИНГ

Можеби ќе ве интересира

Ситуацијата во Србија излезе од контрола: 65 починати, над 6.000 заразени – Пред Нова година нови мерки

CENTAR MKD

Доктор појаснува: Кога и како може да се заразите со Ковид-19 носејќи заштитна маска

CENTAR MKD

Дневна статистика: 1093 новозаразени, 28 починати од коронавирус за еден ден во Македонија

CENTAR MKD