Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Илјадници македонски граѓани кои користеа Payoneer останаа со замрзнати сметки на своите картички

Сите претплатени картички на Payoneer Mastercard се замрзнати поради проблеми на Wirecard, објави tech.africa.

Органот за финансиско однесување на Обединетото Кралство (ФЦА) му нареди на Wirecard Card Solutions Limited, компанија во Велика Британија со референтен број 900051 FRN да ги запре сите активности на регулирање, покрај некои други ограничувања. Компанијата во Велика Британија е придружник на германската компанија „Wirecard AG“ која се пријави за несолвентност во четвртокот. Сите картички на Payoneer припејд Mastercard се засегнати со оглед на тоа што се издадени од Wirecard UK.

Wirecard AG, германски процесор за исплата и финансиски услуги што се наоѓа на берзата во Франкфурт, поднесе барање за несолвентност во четвртокот на 25 јуни 2020 година, како резултат на тековниот скандал во врска со исчезнатите 2 милијарди американски долари.

Илјадници македонски фри-ленсери ги користеа овие платежни картички да добиваат финансиски средства за нивните услуги во реално време.