-5 C
Скопје
17. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Македонија

Зимско сметање на времето – стрелките се поместуваат за еден час наназад

За само две недели следува промената од летно кон зимско сметање на времето, најверојатно ова е претпоследниот пат, со оглед дека ЕУ планира да го укине поместувањето од Октомври 2021 година.

Утрото меѓу сабота и недела на 26 и 27 октомври стрелките на часовникот ќе треба да ги поместите за 1 час назад.

Во недела на 27 октомври, во 3 часот наутро, часовникот се враќа еден час назад и ќе биде 2 часот, што значи денот ќе трае 1 час подолго.

Но со оглед на најавата на Европската Комисија  одлучи укинување на зимското сметање на времето, овогодинешната промена можеби ќе биде една од последните со оглед на тоа што одлуката е од октомври 2021. година е времето секогаш да остане во летниот режим.

Можеби ќе ве интересира

Владата вечерва со потсетување до граѓаните: Стрелките на часовникот одат еден час наназад

CENTAR MKD

Ноќва почнува зимското сметање на времето

CENTAR MKD

Подгответе се за зимското сметање на времето – стрелките одат еден час назад

CENTAR MKD