Секогаш во средиштето на збиднувањата...

РЕЦЕПТ: Толку вкусно домашно мачмалоу не сте пробале

Мачмалоу, еден од слатките симболи на нашето детство кој и денес радо би го изеле. Што ако ви кажеме дека можно е да направите домашна верзија од овој популарен десерт, кој е подобар дури и од оригиналот?

Пробајте, нема да се каете.

СОСТОЈКИ:

– 12 лажици кристал шеќер, 12 лажици шеќер во пра- 1 кеса ванилин шеќер- 3 капки екстракт ванила- 5 лажици ладна вода- 7 јајца- половина шолја масло- 10 лажици шеќер во прав- 7 рамни лажици брашно- 2 кеси бурбон ванилин шеќер- 3 рамни лажици квалитетно какао- половина кеса прашок за пециво- 1 шолја топло млеко- 80 грама маргарин/путер- 100 грама чоколадо- Неколку капки масло

ПОДГОТОВКА:

Најпрво подгответе го бисквитот и тоа така што ќе ги одделите белките од жолчките. Белките оставете ги во фрижидер, додека го подготвувате бисквитот. Земете ги жолчките, додајте кеса ванилин шеќер, масло и 10 лажици кристал шеќер. Матете со миксер додека се` фино не се соедини.

Брашното измешајте го со прашок за пециво и какао. Соединете ја таа мешавина со јајца и млеко и се` разматете, но овој пат со лажица, не со миксер. Излијте ја смесата во тепсија која претходно добро сте ја намастиле и испечете во добро загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.

Додека бисквитот се пече, направете фил: прво добро ќе ги разматите белките така што ќе се направи цврст снег. Постепено додавајте шеќер и продолжете со матење. Во сад со пет лажици ладна вода додајте 12 лажици шеќер во прав и екстракт од ванила, па загревајте додека не се направи сируп.

Добиениот сируп полека додавајте во белките и продолжете со матење. Печениот бисквит извадете го од рерна и премачкајте го со белиот фил, оставете го во фрижидер на два часа. Растопете чоколадо со маргарин или путер, додајте масло и оставете да се олади.

Мачмалоуто извадете го од фрижидер. Можете да го исечете како колач или со чаша. Прелијте ги колачите со чоколадната глазура и повторно вратете ги во фрижидер.

Фото: Pixabay

Во тренд…